Mobilt bredbånd kan gi deg frihet til å jobbe fra hytta, og alltid være på nett. Men det er én ting ingen liker.

- Det hender jeg må vente, sier Marius Rognhaug, på tur på Opera-taket i strålende solskinn.

Heldigvis er ventetiden knappet kraftig inn de siste årene, viser DN.nos tester. Og noen har kortet ned ventetiden mer enn andre.

Se kartet som viser hvordan nesten hele Norge kan få 4G: Så strålende kan Sørlandet bli - over natten

Ny fartskonge
- Jeg setter pengene på Telenor, sier Rognhaug, på spørsmål om hvem som er raskest.





Telenor har hittil vunnet alle tester DN.no har gjennomført, men venninnen Marie Grønland har mer tro på Netcom.

- Det er ikke så raskt i skogen, men bra i byen, mener hun.

Etter til sammen 130 målinger på 13 ulike steder i Oslo er det mye som tyder på at hun faktisk har rett – det er en ny fartskonge i hovedstaden. Netcom kommer best ut, både når vi måler 3G, 4G, og på både opp og nedlasting.

Rask, raskere, raskest
Tabellen viser andel av målingene som havnet i de ulike fartskategoriene. Alle tall i prosent av 26 målinger for hvert selskap/teknologi, til sammen 130 målinger:

*Telenor er inntil videre alene om å ha 4G på mobiltelefonen - Netcom har inntil juni kun støtte for modemer

** Network Norway er eid av Tele2 og driver blant annet nettet til One Call.

Tester er gjennomført i DNs bygg, Oslo S, Opera-taket, Tjuvholmen, Felix konferansesenter (tre etasjer under bakken), Nordstrand (to punkter), Enebakkveien, Klemetsrud, Ryenkrysset, Ikea Furuset, Kalbakken og Sinsen.

Se også vår første test av "turbo-3G" i 2007, med noe lavere hastigheter: Her er byens beste bredbånd

Test din bredbåndslinje med vårt speedometer.

Rå hastighet, med riktig utstyr
- Jeg tror ikke det er like raskt som fastnettet hjemme, sier Rognhaug, om mobilt bredbånd.

Men det spørs om han ikke tar feil, for hastighetene er blittt overraskende høye, særlig hvis du velger riktig utstyr.

På vår runde fikk vi det vi kaller superfart på hele tre av fire målinger med 4G-utstyr fra Netcom. Det er imponerende, og milevidt over den ene toppmålingen vi fikk med Tele2-selskapet Network Norways 3G-modem.

Den aller raskeste målingen var Telenors ”bakkerekord” på 57,6 Mb/s på Oslo S, og både Telenor og Netcom har snitthastigheter på over 20 Mb/s. Dette er rå hastigheter, som fint kan sammenlignes med det mange får på kraftige fiberlinjer hjemme.

Litt tregere med 3G
Mange mobiler støtter ennå ikke 4G, og heller ikke alle modemer. I Telenors fikk vi bare en fjerdedel av hastigheten når vi skurdde av 4G, mens Netcoms nett tapte seg litt mindre.

Men hastighetene med 3G har også blitt mye raskere de siste årene. Netcoms klarte hele 20 Mb/s i Ryenkrysset, og en snitthastighet på solide 8 Mb/s. Det er mer enn ti ganger raskere enn regjeringens definisjon av bredbånd. Hastigheter på over 2-3 MB vil vanligvis oppleves som raskt, så alle nettene hadde overvekt av raske målinger.





Network Norway har det yngste nettet og jevnt over lavere hastigheter. Men selv de har god hastighet mange steder, og med slike målinger ville de vunnet våre tester for noen år siden.

De dårligste målingene stammer ikke overraskende fra Enebakkveien et stykke utenfor byen, og under bakken i Felix konferansesenter. Men målingene inne på på Alex Sushi på Tjuvholmen var også labre, trolig fordi moderne byggg demper signalene kraftig.





Les også: Så strålende kan Sørlandet bli - over natten

<b>Tre Iphone 5- modeller – ingen er tilpasset Norge</b>

<b>Ber tynt om å få investere milliarder</b>

Test din bredbåndslinje med vårt speedometer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.