I går startet den nasjonale sikkerhetsmåneden i Norge. I løpet av oktober skal næringslivet og IT-sikkerhetsselskapene jobbe tett for å finne ut hvor det er faretruende dårlig informasjonssikkerhet.

En ny rapport fra Pwc viser at antallet sikkerhetsangrep mot verdens bedrifter har økt med 25 prosent i løpet av det siste året. 66 prosent av angrepene var rettet mot kunde- og ansatteinformasjon.

- De fleste av bedriftene som er med i denne undersøkelsen svarte også at de anser kundeinformasjon som sin viktigste verdi. Derfor synes vi det er bekymringsverdig at flere ikke gjør verdivurderinger og investerer i god beskyttelse for sine verdier, sier informasjons- og sikkerhetsansvarlig Roger Ølstad i Pwc Norge.

Les også: Slik sikrer du deg mot hackere

Med kundeinformasjon menes all informasjonen et selskap har om deg. Mest alvorlig er som regel angrep på banker, som har både kontoinformasjon og personopplysninger om sine kunder. Også Nasjonal sikkerhetsmyndighet bekrefter at personinformasjon er et populært mål for hackere. Undersøkelsen fra PwC er basert på svar fra 9.600 bedrifter verden over, og er av de største internasjonale undersøkelsene om sikkerhet som gjennomføres.

Erlend Skuterud (t.v) og Roger Ølstad (t.h) i Pwc.
Erlend Skuterud (t.v) og Roger Ølstad (t.h) i Pwc. (Foto: Martine Gisele Uribarri (Pwc))

Store tap
Undersøkelsen fra Pwc viste at angriperne i 31 prosent av tilfellene fikk tak i deler av selskapenes kundeinformasjon. I 23 prosent av tilfellene lyktes det de kriminelle å stjele en ansatts ID for å få tilgang til bedriftens systemer.

- Brudd på sikkerhet kan være svært kostbart for en bedrift, og vi mener derfor at flere bedrifter bør samarbeide om sikkerhetsarbeidet sitt. Både for å gjøre arbeidet mer kostnadseffektivt og for å få bedre oversikt over trusselbildet gjennom å dele erf#229er, sier direktør Erlend Skuterud i Pwc.

- Vi ser at de kriminelle samarbeider, så hvorfor skal ikke vi gjøre det samme, fortsetter han.

Kostnader og tap forbundet med sikkerhetsbrudd har det siste året økt med 18 prosent. Rapporter om tap på over 60 millioner kroner har økt med 51 prosent fra i fjor, viser rapporten.

Europa dårligst
Mens selskapene i Asia, Nord- og Sør-Amerika økte satsningen på informasjonssikkerhet hang europeiske bedrifter etter. Rapporten viste at Europa som eneste region senket satsningen med tre prosent.

- Finanskrisen og de vanskelige tidene i Europa er nok den viktigste årsaken til nedgangen i sikkerhetsinvesteringer. Mange bedrifter har slitt med bare å unngå konkurs, sier Skuterud.

Les også:
Milliardær Carl Icahn: - Apple bør kjøpe aksjer for 150 milliarder dollar
Bankene frykter hackertrusselen
Facebookstatusen din blir søkbar (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.