Apple-aksjen hadde allerede fått mye juling da Wall Street Journal nylig skrev at Apple skal ha kuttet bestillingene hos sine leverandører i Asia, grunnet svak etterspørsel etter Iphone 5.

Verdien av verdens mest verdifulle selskap har falt over 30 prosent fra toppen. Med en verdi på 473 milliarder dollar er de fremdeles 15 prosent over ExxonMobil på plass nummer to, men rundt 200 milliarder dollar er borte siden aksjen var på topp i september i fjor.

Investorer rømmer aksjen, men ikke alle tror på en videre nedtur. Hele 36 av 38 av Wall Street-selskapene med analyser av Apple har enten en kjøpsanbefaling eller sterk kjøpsanbefaling på Apple, skriver USAtoday.com.

Bra Iphone-salg
Flere analytikere spår en opptur i Apple-aksjen, og Ming-Chi Kuo i Taiwan-baserte KGI Securities mener salget av Iphone 5 slett ikke har gått dårlig. Han anslår at Iphone-salget i 4. kvartal var på 52 millioner enheter, en økning på 41 prosent fra året før. Kuo har riktignok nedjustert salget av Iphone 5 med 3,5 prosent til 35 millioner enheter, mens Iphone 4S skal ha solgt 9,5 millioner og Iphone 4 7,3 millioner eksemplarer i kvartalet, skriver Appleinsider.com .

Neste uke kommer fasiten - for 23. januar skal Apple legge frem kvartalstall for julekvartalet.

Fra vekst til verdi?
I aksjemarkedet råder det full forvirring, rapporterer Wall Street Journal. Aksjonærer og analytikere diskuterer om Apple fremdeles kan være en vekst-aksje, eller om man nå må regne det som en "verdiaksje" som gir aksjonærene utbytte, men ikke betydelig vekst. Selskapets årlige omsetning er nå rundt 190 milliarder dollar, og flere mener selskapet neppe kan fortsette å vokse like fort som de har gjort til nå.

Et slikt skifte kan prege aksjekursen i lang tid, tror Toni Sacconaghi, teknologi-analytiker ved Sanford C. Bernstein & Co. i New York. Han mener Apple er på vei inn i "vekst-skjærsilden", en fase som mange selskaper går inn i når de blir så store at vekstratene ikke kan opprettholdes. I en slik fase vil investorer som fokuserer på vekstaksjer selge seg ut, og ofte raskere enn såkalte "verdi-aksjonærer", som fokuserer mer på utbytte, kommer inn. Fasen kan vare i måneder eller år.

- Vi tror Apples vekst-aksjonærer var mette, og selskapet måtte tiltrekke seg verdi-aksjonærer, sier han, til Wall Street Journal.

Sacconaghis studier viser at flere store vekstfond i USA har solgt seg ned eller ut av Apple siden desember 2011, mens andelen "verdifond" som eier Apple-aksjer har gått markert opp.

Han tror Apple kan bli nødt til å øke utbatalingene av utbytte for å tiltrekke flere verdiaksjonærer.

Ny vekst?
Noen mener investorer mener hele problemet er overdrevet og at pessimismen rundt Apple ikke har rot i virkeligheten.

Brian Lazorishak, porteføljeforvaleter i Chase Investment Counsel, er blant de litt forsiktige. Men han påpeker overfor Wall Street Journal at gode Apple-resultater neste uke kan gi et skikkelig løft, fordi mange investorer har shortet aksjen, og vil bli nødt til å kjøpe seg fort inn igjen.

Les også: Spår fem Apple-lanseringer i år

<b>- Apple nekter oss å si at det er noe feil med Iphone</b>

<b>Jobber med billig Iphone</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.