Gjennom et smutthull i gjeldende lovgivning kan den svenske etterretningsorganisasjonen FRA (Försvarets Radioanstalt) dele informasjon med amerikanske NSA og andre internasjonale etterretningsmiljøer, skriver Dagens Nyheter.

Smutthullet består i et unntak i lovgivningen som gir FRA rett til å dele informasjon med andre dersom det er snakk om «teknisk utviklingsarbeid». Så lenge FRA sier systemene deres er uferdige kan de bruke smutthullet til å dele informasjon internasjonalt.

- Loven er veldig restriktiv, men det finnes et smutthull. I det tekniske utviklingsarbeidet har man ingen begrensninger på hva man får samle inn og lagre, bortsett fra at man må fjerne informasjonen etter ett år. Men har man sendt informasjonen fra seg før det har gått et år spiller det jo ingen rolle om man sletter informasjonen i Sverige, sier professor i etteretningsanalyse Wilhelm Agrell ved Universitetet i Lund til Dagens Nyheter.

FRA sin praksis skal nå gjennomgås i en uavhengig utredning.

Alt går gjennom Sverige
Denne nyheten er svært viktig også for norske nettbrukere. Rundt 75 prosent av all nettrafikk i Norge og ut av Norge går på ett eller flere tidspunkt gjennom svenske kabler.

Norske og svenske stamnett har knutepunkter i Halden, Kongsvinger, Stjørdal og Narvik.

- De fleste norske nettleverandører har avtaler med knutepunkter i Sverige, sa Bjørn Erik Eskedal i Post- og teletilsynet til DN.no i juni.

Les også:
Nett-tv-fråtsing skaper problemer
Frp-problemet
- Gledelige nyheter for verdensøkonomien
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.