I dag åpner Telenor sitt 4G-nett i 11 byer og tettsteder i Norge. Målsettingen er at en tredel av befolkningen skal være dekket av 4G innen utgangen av året, melder Telenor.






– Med 4G tar vi et viktig steg mot økt kapasitet og høyere hastigheter. Med 4G fra Telenor ligger alt til rette for effektiv strømming eller nedlastning av film og musikk, bildedeling og videokonferanser når og hvor som helst, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge i en pressemelding.

– I år får flere enn én av tre nordmenn 4G-dekning fra Telenor, og i 2015 vil det være så mange som ni av ti, sier Svendsen.

company:TEL

PC og nettbrett først
4G er ventet å bli en svært viktig del av folks hverdag, men det tar tid å etablere nye teknologier. Man kan allerede kjøpe usb-modem og mobilrutere med 4G som vil fungere fra i dag. Det finnes også et fåtall nettbrett på markedet som støtter 4G - eller LTE allerede. Men ikke alle har støtte i Norge. Nylanserte Iphone 5 har støtte for 4G, men ikke for de frekvensene som oftest benyttes til dette her til lands.

Les også: Tre Iphone 5- modeller – ingen er tilpasset Norge

Nærmere jul kommer de første smarttelefonene som kan utnytte 4G-kapasiteten.

- Men først må vi gjøre en siste oppdatering i nettet vårt, slik at telefonene kan bytte sømløst mellom tale på 2G og 3G til data på 4G, sier Svendsen.

Men Telenor er ikke akkurat først ute med teknologien, for konkurenten Netcom lanserte sitt 4G-nett allerede i 2009. Telenor sa da at de ville lansere sitt nett først i 2012, noe Netcom-sjef August Baumann uttalte at han ikke trodde på. Men Telenor holdt ord, og har ventet nesten til 2013.

Les også om Netcoms 4G - lansering i 2009: Rå kraft i nytt mobilnett, og NetCom først i verden

Fremtid på vent
Netcom har tidligere fortalt om ambisiøse planer for å dekke Norge med 4G, og Telenor mener altså de kan dekke 90 prosent av befolkningen om tre år. For å få stor utbredelse er imidlertid mobilselskapene avhengige av å få tilgang til lave frekvenser med god rekkevidde. Dette er de blitt lovet, men Samferdselsdepartementet har brukt tre år på å bestemme hvordan lisensene skal fordeles, og de har ennå ikke komme til en konklusjon. Dermed har aktørenes utbyggingsplaner blitt stående litt på vent.

Les også: Fremtidens nett satt på vent i tre år i Norge

Les også:
Tre Iphone 5- modeller – ingen er tilpasset Norge

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.