Det har stormet rundt Telenor siden indisk høyesterett tok fra selskapet alle selskapets lisenser i landet. Tapet for hele satsingen kan bli på over 17 milliarder kroner hvis selskapet må trekke seg ut av landet nå, mener selskapet selv. Men det er langt bedre enn alternativet, mener Espen Torgersen, analytiker i Carnegie.

- En India-exit kan gjøre selskapet ti prosent mer verdt, sier han.

Med dagens kurser betyr det ekstraverdier for aksjonærene på rundt 16 milliarder kroner.

Telenor legger frem resultater for første kvartal 2012 tirsdag morgen. Følg presentasjonen på DN.no

Dyrt å bli
Torgersen understreker at en eventuell verdiøkning ikke vil skje fra en dag til neste, og at det ikke bare er snakk om en direkte effekt.

- De vil fjerne en negativ kontantstrøm, og få mindre risiko, noe som åpner for økt utbytte. Det er også positivt for kursen, sier Torgersen.

Torgersen mener Telenors India-operasjon i dag har en negativ verdi på to kroner per aksje, og da regner han ikke med milliardene selskapet allerede har tatt i tap. På toppen av dette må de trolig betale svært dyrt for å kjøpe lisensene sine tilbake, hvis de skal kunne bli i landet.

Mobillisensene i India er delt opp i 22 «sirkler» som gir dekning i ulike områder.

- Minsteprisen som er satt i Telenors ti største sirkler vil være over åtte milliarder kroner, sier Torgersen.



Det verste som kan skje
Det er telekomregulatøren TRAI som har kommet med forslag til hvordan lisensene skal auksjoneres bort, og Telenor har varslet at de må trekke seg ut hvis ikke reglene endres av politiske myndigheter.

Spørsmålet blir da hva som skjer hvis reglene blir endret noe, eller Telenor finner en mellomvei. Men både Torgersen og analytiker Peder Strand i Enskilda tror det er klart positivt om Telenor trekker seg ut.

- Jeg tror det blir oppfattet negativt hvis Telenor får endret auksjonsreglene og betaler 4-5 milliarder kroner istedenfor 10-15 kroner, sier Strand.

- Worst case scenario er at de skal klinke skikkelig til i en auksjon, sier han.

Les også: Telenor gir ikke opp India

Ingen lykkelig slutt
Strand er noe mer positiv til verdien av Telenors India-operasjon, og tror de fleste analytikerne verdsatte den til 2-3 kroner per aksje, før lisensene ble trukket tilbake. Men også dette innebærer et betydelig tap, ettersom Telenor så langt har investert rundt 15 milliarder kroner i landet.

Han påpeker at det som er investert til nå er sunkne kostnader – dem får man ikke tilbake uansett.

- Hadde de fått lisensene tilbake gratis ville det vært bra. De har 40 millioner brukere og er nær break even på EBITDA-resultatet. Men av realistiske utfall tror jeg ikke det finnes noen mulighet der Telenor blir i India og det er positivt for aksjekursen, sier Strand.

Les også: - Telenor-exit fra India er en reell mulighet

<b>Telenor tar 3,9 milliarder i India-tap</b>

Telenor legger frem resultater for første kvartal 2012 tirsdag morgen. Følg presentasjonen på DN.no (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.