Det har en tid vært kjent at Mozilla - en nullpriftt organisasjon som blant annet står bak nettleseren Firefox - har puslet med et mobilt operativsystem som skal konkurrere med Apples Ios og Googles Android OS.

Firefox OS ble endelig lansert i helgen under en pressekonferanse på Mobile World Congress i Barcelona, med Telenor som en av 17 mobiloperatører som sier de vil støtte systemet fra start.

Firefox OS skal i første omgang gjøre det rimeligere for mobiloperatører i vekstmarkeder å lansere smarttelefoner i disse lavkostmarkedene. Systemet baserer seg i helhet på åpne standarder som skal gjøre det enkelt å utvikle lokale apper og tjenester. Dermed kan operatørene selv skreddersy telefonene for sitt marked og sine kunder.

HTML5
Det nye Firefox OS har ikke noe eget programspråk, alle appene er såkalte webapps, som strengt tatt er spesialtilpassede websider som ser ut som apper. Disse lages i programspråket HTML5 og blir universelle på tvers av produktmodeller.

Produsentene Alcatel, LG, ZTE og Huawei har sagt at de vil produsere telefoner for det nye systemet.

Lanserer på Balkan
Telenor lanserer telefoner med Firefox OS i løpet av andre halvår i Serbia, Montenegro og Ungarn. Senere vil systemet også introduseres i enkelte av Telenors asiatiske markeder.

- Ved å tilby en rimelig telefon, med innholdsrike og lokalt relevante applikasjoner, forventer vi at Firefox OS-baserte telefoner vil fungere som en stimulans for vekst av data bruk i våre markeder, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i en pressemelding.

Les også:
Samsung lanserer «magisk» boks

Sony lanserer slankere nettbrett (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.