I helgen utspant det seg et storstilt rettighetsdrama i USA. Nettstedet Megaupload.com ble stengt ned og bakmennene anklaget for brudd på opphavsrett i stor stil, samt hvitvasking av penger og mafiavirksomhet. Megaupload.com har spesialisert seg på å la brukere som ikke har et eget nettsted få laste opp filer de vil dele med andre. Annonser og inntekter fra salg av båndbredde har vært selskapets inntektskilder.

Virtuell hær
Hackergruppen «Anonymous» kastet seg raskt over saken, og gikk til tjenestenektangrep mot plateselskaper og bransjeorganisasjoner som er involvert i saken mot Megaupload. På Twitter skrøt Anonymous av å ha en virtuell «hær» av 5.600 støttespillere som deltok i angrepet.

Et tjenestenektangrep går ut på å overbelaste en nettside med så mye trafikk at den slutter å fungere. Til det trenger man mange maskiner.

Ufrivillig hær
Ifølge sikkerhetsselskapet Sophos har imidlertid Anonymous brukt ganske skitne triks i sin sak, skriver Computerworld.com. Gruppen, som hevder å stå på vanlige folks side - mot makten, har nemlig rekruttert intetanende nettbrukere til sin hær. I en melding på Twitter la gruppen ut en lenke som de oppfordret til å klikke på. De som klikket på lenken fikk automatisk sin pc, uten varsel, innrullert i Anonymous-hæren, og ble dermed en av de mange pc-ene som sørget for å overbelaste nettsidene som ble angrepet.

Det er ulovlig i flere land, deriblant USA, å bidra til slike tjenestenektangrep.

- Anonymous håper nok at uvitende deltakere kan argumentere overfor myndightene med at de ikke var klare over at de var med i angrepet, sier seniorekspert Graham Cluley i Sophos i et blogginnlegg.

Les også:
Saksøkes for å selge brukt "MP3"
Vil slå knallhardt ned på pirater - bryter loven selv
Frykter nettangrep etter PST-tabbe
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.