– Jeg har bedt om et møte med Telenor-styreleder Svein Aaser for å bli orientert om Vimpelcom og Usbekistan. Det møtet skal vi ha i morgen onsdag, opplyser Mæland til DN.

Møtet kommer i stand bare dager etter at det ble avdekket nye opplysninger om transaksjoner gjennom den pågående politietterforskningen i Nederland og Sverige.

– Det er først og fremst Vimpelcoms styre og ledelse som har ansvar for spørsmålene som er reist i denne saken.

Næringsministeren opplyser at departementet som eier i Telenor ikke er gjort kjent med at det har forekommet uregelmessigheter da Vimpelcom skaffet seg mobillisenser i Usbekistan. Mæland vil over for DN heller ikke gå inn på korrupsjonsanklagene.

– Det er som kjent blitt igangsatt etterforskninger knyttet til Vimpelcom og virksomheten i Usbekistan. Vi må avvente resultatene av dette.

Selv om Telenor bare er en mindretallsaksjonær, så poengterer Mæland at Telenor har en rolle for å kommunisere forventninger om å etterleve regelverk og å håndtere samfunnsansvar

– Telenor har et klart og tydelig ansvar. Selskapet har et regelverk, et system og en kultur som jobber med antikorrupsjon. Dette gjelder både heleide og deleide selskaper.

– Hva tenker du om at 600 millioner kroner kan ha gått til et postkasseselskap i Gibraltar?

– Jeg kommer ikke til å spekulere i hva som har skjedd. Saken er under etterforskning. Reglene som gjelder er klare og tydelige, sier Mæland til DN.

Hun påpeker at departementet kun sitter på de samme opplysningene som resten av markedet.

– Nå starter en etterforskning, så får vi se hva som fremkommer.

– Hva tenker du om informasjonen Telenor-ledelsen ga til din forgjenger Trond Giske?

– Det er vanskelig for meg å si siden jeg ikke deltok i møtene, men jeg har bedt om en gjennomgang for å bli bedre informert.

Hun tilføyer:

– Departementet har hatt kontakt med Telenor tidligere. For min del så har jeg ikke hatt kontakt med Telenor tidligere om denne saken, og derfor har jeg bedt om orienteringen.

Bakgrunn:
Vimpelcom: - Ingen ny informasjon
Trond Giske fikk ikke vite om omstridte utbetalinger
Vimpelcom kan ha tjent 1,7 milliarder på bestikkelser
Telenor var ukjent med kontoutskrift
– Telenor-topper godkjente utbetalinger til presidentdatter  

Les også:
ConocoPhillips kutter 140 ansatte i Norge
Oljeserviceselskap vil permittere 200  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.