Da Statoils gassanlegg Krechba fredag morgen ble beskutt med eksplosiver på avstand, strømmet følelsene på for et ektepar i Bergen.
I 2013 lå Kolbjørn Kirkebø tre timer i en buss som stod midt i skuddlinjen mellom islamistiske terrorister og algirske regjeringsstyrker under gisselaksjonen mot Statoils In Amenas-anlegg. Egentlig skulle han vært i Algerie nå også, men byttet vakt med en kollega for å kunne hjelpe sin kone.

- Jeg kom tilbake tirsdag, sier Kirkebø.

- Det var en lykke det.

Déjà vu

Idet DN snakker med dem på mobilen, er bergensekteparet i bilen på vei til datteren i Sandnes..

- Det blir jo litt déjà vu, sier Anne Tafjord-Kirkebø om angrepet.
Hun minnes med gru januardagene for tre år siden, da hun og andre pårørende av Algerie-ansatte var samlet på Statoils beredskapssenter. Fem av Statoils folk kom aldri tilbake. Til sammen ble 38 gisler drept under aksjonen, som varte fra 16. til 19. januar 2013.

- Vi var i lag på pårørendesenteret fra onsdag til lørdag. Vi delte angsten og usikkerheten. Ingen visste noe. Det gikk tre dager uten at vi visste noe. Vi delte skrekken. Så kom kolbjørn hjem, sier hun.
Andre ble sittende igjen som enker. Ekteparet Kirkebø har holdt kontakt med noen av dem.

- Det er klart, vi har fått fryktelig vondt av dem som er verre berørt, konene til dem som er drept, sier Kolbjørn Kirkebø.

Anne Tafjord-Kirkebø brister i stemmen når hun snakker om hvor vondt det må være for en av enkene hun kjenner godt.

Selv er hun hageentusiast, og har denne uken reist rundt og holdt foredrag med mannen som datahjelper. Hun mener hagearbeid er noe av det som kan hjelpe i en slik situasjon, for å få ro i kroppen. Fredag kveld hadde de likevel annen distraksjon for hånden. De skulle benke seg foran fjernsynet med datteren i Sandnes for å se barnebarnet Ingeborg (16) delta i semifinalen i Idol.

Dro tilbake

Til tross for terror-opplevelsene i 2013, valgte Kolbein å dra tilbake til Algerie for å jobbe. Han har blant annet vært såkalt facility manager for In Salah sør-feltene. Denne sørlige utvidelsen ble satt i produksjon så sent som i februar i år. Anlegget som ble angrepet fredag, er en del av In Salah-komplekset.

- Årsaken til at jeg dro ned igjen, er at når du jobber med prosjekter, ønsker du å bli ferdig med det du driver med, sier Kolbjørn.
Han har vært i landet siden 2010. Turnusen er tre uker på og tre uker av, eller fire uker på og fire uker av. Om et par måneder går kontrakten hans ut. Da er spørsmålet om han skal forlenge den. Han synes det er for tidlig å svare på. Han vil vite mer, blant annet om det som har skjedd. I utgangspunktet føler han seg trygg. Statoil og myndighetene har trappet opp sikkerheten i det volatile landet.

-Men alle som var der i 2013 følte også at sikkerheten var grei før angrepet, sier han.

-Det med å være etterpåklok har jeg alltid lite sans for.

 

Les også:

- Produksjonen er nedstengt

Statoil-anlegg i Algerie angrepet

Derfor vil Statoil-sjefen kjøpe egne aksjer
Statoilsjef Eldar Sætre lekser opp forbedringene han har gjort i Statoil.
03:54
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.