- Terrortrusselen er ikke endret. Trusselvurderingen som ligger ute nå, står seg, sier operasjonsleder ved operasjonssenteret i PST til DN.

Han ønsker ikke å oppgi navn av ulike sikkerhetshensyn.

Trusselnivået vurderes fortløpende - hele tiden, forklarer operasjonsleder. Hva som utløser et økt nivå, vil han ikke gå inn på - bortsett fra at «ny informasjon» er avgjørende.

- Det kan være litt av hvert.

Nye angrep

Terrorangrep fra islamistiske grupper ser tilsynelatende ut til å forflytte seg stadig nærmere Norge.

Den 7. januar stormet to væpnede menn lokalene til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. Tolv mennesker ble drept, deriblant redaktøren Stéphane Charbonnier.

I løpet av det siste døgnet har tre skyteangrep utspilt seg i nabolandet Danmark. Hittil er to personer drept, et offer og det politiet mener er gjerningspersonen bak.

– Vi har som nasjon gjennomlevd noen timer vi aldri vil glemme, uttalte landets statsminister Helle Thorning-Schmidt under en pressekonferanse søndag formiddag. Hun fastslo også at Danmark er rammet av terror.

- Er det økt grunn til å frykte angrep mot Norge?

- Det er det umulig å svare på. Den trusselvurderingen som gjelder per i dag, står frem til vi eventuelt får ny informasjon, gjentar PSTs operasjonsleder.

Endret i forrige uke

Kommunikasjonsrådgiver Siv Alsen i PST forklarer at trusselnivået sist ble endret for en uke siden.

- Vi var ute med den siste vurderingen vår i forrige uke. Den ble oppdatert i forbindelse med at vi gikk ut med den nasjonale trusselvurderingen. I den har vi skjerpet trusselbildet, sier hun.

PST anser dagens trusselbilde som «skjerpet».

- Slik det er nå, sølger vi situasjonen tett i forhold til det som skjer i Danmark. Vi gjør vurderinger fortløpende i forhold til om det har noe å si for trusselbildet i Norge.

- Har det hatt det foreløpig?

- Foreløpig har vi ikke endret det i forhold til hva som er status, så den er på det samme.

 

LES OGSÅ: Navnet på drept jødisk mann i København er frigitt

Kan bli satt under etterforskning - én måned før valget i Israel

- Vi bruker ikke det potensialet som ligger der  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.