Tesla Motors opplever eventyrlig respons for sin "folkevogn", elbilen Model 3.

En knapp uke etter at Tesla-sjef Elon Musk avduket det som mange beskriver som et historisk skille i bilbransjen, har selskapet mottatt 325.000 bestillinger, fremgår det av bloggen på selskapets nettsider.

Tesla mener produktlanseringen er den største på én uke for hvilket som helst produkt, noensinne.

"Ulikt andre større produktlanseringer har vi ikke markedsført eller betalt for noe reklame. Istedet har dette vært et ekte grasrot-tiltak, drevet av lidenskapen til Teslas ansatte, som har jobbet så hardt for å komme der vi er i dag, og av våre kunder og fremtidige kunder som tror så sterkt på det vi prøver å oppnå", heter det under tittelen "Uken da elektriske biler ble menigmanns".

- Sprøtt

Model 3 ble gjort tilgjengelig for reservasjoner i Teslas forretninger torsdag for en uke siden, der lange køer danner seg utenfor, også i Norge.

Les mer: – Litt rart og hinsides å bestille en bil jeg aldri har sett eller vet hva koster og Her er den nye Teslaen

I det Tesla-sjefen gikk på scenen samme kveld amerikansk tid kunne han fortelle at et hårete mål om 100.000 reservasjoner var passert allerede før noen hadde sett bilen. Dagen etter krasjet nettsidene i én time da reservasjonene ble gjort tilgjengelig for alle. (saken fortsetter under)

Se DNtv:
Her er Model 3 - Teslas nye billigbil
Planen til selskapet er at el-bilen skal være så billig at den blir tilgjengelig for folk flest. Prisen i USA vil bli 35 000 dollar, men det er ennå ikke klart hvor mye den vil koste i Norge.
00:56
Publisert:

- Dette er ganske sprøtt, men jeg fikk akkurat vite at gjennom det siste døgnet så har totalt antall reservasjoner for Model 3 nå passert 115.000. Takk til alle som har bestilt bilen, vi elsker dere, sa Musk på en direktesendt overføring grytidlig fredag norsk tid.

Les også: Gikk bananas for «billig»-Tesla

Flere detaljer

Lørdag meldte Tesla-sjefen via sin fortrukne kommunikasjonskanal, Twitter, at reservasjonene hadde passert 276.000.

I helgen avslørte Musk også at Model 3 vil kunne ha hengerfeste, som i dag kun er tilgjengelig som ekstrautstyr på Model X. Samtidig vil ratt, kjørekonsoll og fronten være annerledes enn presentert, sa Tesla-sjefen på Twitter.

Det arbeides også med linjene og på å gjøre bilen enda mer aerodynamisk, ifølge Musk.

Enorm reserve

Tesla legger normalt til grunn en gjennomsnittsbestilling på 42.000 dollar, og har bekreftet utgangsprisen på Model 3 til 35.000 dollar, under 300.000 kroner.

Med over 325.000 reservasjoner per torsdag 7. april har Tesla Motors vokst ordrereserven med 14 milliarder dollar, påpekes det i bloggen torsdag.

Det tilsvarer 60 prosent av markedsverdien på lanseringstidspunktet forrige torsdag, og over 40 prosent av dagens markedsverdi på 34,2 milliarder dollar.

Må øke produksjonen

Legger man til grunn 1000 dollar i depositum per reservasjon, har Tesla allerede mottatt 325 millioner dollar, tilsvarende 2,7 milliarder kroner.

Tesla leverte kun 50.658 elbiler i 2015. Med dagens produksjonstakt kan det dermed ta flere år før reservasjonsholderne vil motta sine elektriske folkevogner. De første leveringene vil skje i USA i slutten av 2017, og ventes trolig til Norge tidlig i 2018.

"Vi ønsker å takke alle som har uttrykt sin tillit til Tesla og til troen på en elektrisk kjørende fremtid. Vi skulle gjerne skrevet mer, men vi må komme oss tilbake til arbeidet for å øke produksjonsplanene for Model 3", heter det på bloggen.

Til Norge

Norge har vært Teslas viktigste marked utenfor USA, noe som har inspirert Tesla-sjefen til flere besøk.

Norge er verdens elbil-laboratorium: - Istedet for å være sjalu, burde det norske folk slå seg på brystet

Om knappe to uker kommer Musk tilbake, denne gang sammen med den mektige amerikanske transportministeren Anthony Foxx. Bakteppet er Samferdselsdepartementets konferanse om fremtidens transportløsninger, 21. april.

- Det at han representerer de store lokomotivene i verdensøkonomien, som også er ledende på teknologi og der det er viktig at vi jobber frem politiske regelverk, er med å sette en ekstra spiss på arrangementet vårt, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til TV2.

Tesla Motors korrigerer ned på Wall Street torsdag. En sammenhengende opptur har sett aksjen opp omlag 15 prosent den siste uken.

Les også: Tesla Model X:  For mye ny teknologi stoppet produksjonen

Kansellerer Model X: - Det er prisen, rett og slett

Elbilene skaper neste oljekrise

Dette er elbilvinnerne  

Se DNtv:
Her presenterer Elon Musk sin nye elbil
Tesla-sjefen viste frem sin nye volummodell Model 3 for første gang.
22:43
Publisert:

Se Tesla Model X
Her er bilen mange nordmenn har ventet på
02:03
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.