Avinor stevnet Røde for Arbeidsretten for å få sparket ham som tillitsvalgt. Nå har Røde selv valgt å trekke seg fra vervet.

– Årsaken er at han har permisjon fra stillingen sin som flygeleder. Han er derfor ikke operativ på enheten og klarer ikke å holde seg oppdatert om alt som skjer, sier Robert Gjønnes i Norsk flygelederforening til NRK.

Den naturlige konsekvensen ble, ifølge Gjønnes, at Røde trakk seg.

– Vi ble informert for noen dager siden, og vi støtter ham fortsatt i konflikten med Avinor. Dette er bare et resultat av at han ikke klarer å holde seg oppdatert mens han er permittert, sier Gjønnes.

Kaos i trafikken
I saken mot Røde i Arbeidsretten pekte Avinor på det de kalte «ukultur» blant flygelederne på Gardermoen. De mente Røde hadde trikset med vaktplanen slik at det oppsto store bemanningshull og kaos i flytrafikken på Gardermoen i deler av juli.

I tillegg sendte Røde et brev til Avinors konsernsjef Dag Falk-Pedersen i forbindelse med lønnsoppgjøret. Noe av innholdet i brevet kunne oppfattes som trusler, hevdet Avinor i Arbeidsretten.

– Villigheten til å arbeide overtid og til å bidra til en ekstraordinær innsats kan naturlig nok vise seg å bli påvirket som konsekvens av resultatet av hovedtariffoppgjøret, var noe av det Røde skrev i brevet.

En «varsler»
Avinor mente Røde hadde oppfordret til ulovligheter under pågående forhandlinger.

Selv mente Røde at han vært en «varsler» for å beskrive den vanskelige situasjonen.

– Et bemanningsproblem, valgte han å kalle det.

Flygelederne har nytt godt av flere lønnsløft de siste sju-åtte årene. Da det oppsto flygelederkrise i 2006, fikk de et lønnsløft på hele 35,6 prosent det året. Fra 2005 og fram til i dag har lønningene blant flygelederne økt med 65 prosent.

Snittlønnen blant flygeledere er nå på 1,1 million kroner. I tillegg kommer overtid.

Les også:
Trøbbel i tårnet
Nekter for trusler og ulovlige aksjoner
Avinor-direktør går på dagen etter turbulens
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.