To timer før fristen utløp klarte endelig amerikanske politikere å bli enige om å løfte gjeldstaket. Til tross for at det nå ligger en løsning på bordet: Makroøkonomer DN.no har vært i kontakt med torsdag morgen understreker at budsjettthrilleren får konsekvenser for amerikansk økonomi.

- Amerikansk økonomi er svak nok i utgangspunktet, og nå kommer ikke veksten for inneværende år til å komme opp i to prosent. Det er litt vanskelig å fastslå noen nøyaktige tall i dag, men det er klart at stengningen av offentlige kontorer har lagt en demper på ganske mye, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

- Det anslås at veksten i fjerde kvartal blir redusert med rundt et halvt prosentpoeng per uke offentlig sektor var stengt. Effekten er helt klart negativt, men jeg tror den samtidig er rimelig begrenset. Når man klarte å unngå den store skrekken, vil jeg tro at man egentlig bare snakker om en forskyvning i tid, mener seniorøkonom Katrine Godding Boye i Nordea Markets.

- Virket dempende
Økonomene peker på at nedstengningen, som har betydd at flere hundre tusen offentlig ansatte som har vært permittert i 16 dager uten lønn, kan ha ført til både forsinkelser i investeringsbeslutninger og utsettelser i ansettelser.

I tillegg har boligmarkedet vært hemmet av at det ikke har vært mulig for bankene å sjekke inntektsforhold hos myndighetene, påpeker Mork.

- All usikkerheten som har blitt skapt har virket dempende, sier Mork.

- Dette er tross alt lite i forhold til det som kunne ha skjedd hvis de hadde begynt å misligholde statsgjeld. Selv er jeg nå glad for at jeg slipper å tenke på det. Dette er utestet farvann og nettopp det gjør det så nifst. Vi vet potensialet for at vi kunne få en gjentagelse av Lehman-konkursen, tilføyer han.

Verdensøkonomien skjermet
Både Boye og Mork slår dermed også fast at virkningene av budsjettkrisen først og fremst har vært i USA.

- Jeg tror man knapt vil merke det ute i verden. Det gikk blant annet litt dårlig på børsen mens dette pågikk, men jeg synes det var veldig begrenset. Det lå nok en slags antagelse der om at det kom til å bli en avtale, og derfor er heller ikke reaksjonene så sterke nå, sier Boye.

- Verdensmarkedene har vært preget av litt uro og litt bekymring, men egentlig ikke så mye mer enn det, tilføyer Mork.

Rom for langsiktig løsning
Den vedtatte avtalen innebærer at staten har fått penger over det midlertidige budsjettet som finansierer driften frem til 15. januar 2014, og avtalen er således bare en utsettelse. Faren er at samme situasjonen med stengt statsapparat og ny stanging i gjeldstaket oppstår igjen rett etter nyttår.

Økonomene tror riktignok det nå er rom for å komme frem til en langsiktig løsning.

- Det blir nok lettere å forhandle nå som det ser ut til at helsereformen er tatt av bordet som forhandlingskort, påpeker Mork.

- Jeg tror vi fort kan se litt mer forhandlingsvilje fra begge parter. Neste år er det valg: Hele representantenes hus og 1/3 av senatorene skal skiftes ut. Det betyr at det blir viktigere for dem å fremstå i et litt bedre lys enn det mange politkere gjorde i denne runden, sier Boye.

Les mer:
Fire ødeleggende konsekvenser av den amerikanske krisen krisen
Avtale vedtatt i begge kongresskamre – krisen over
Kranglingen har kostet 144 milliarder kroner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.