Landets inkassobyråer mottok 3,3 millioner nye saker i første halvår. Det er ny rekord, og en oppgang på ni prosent fra ifjor, skriver Dagens Næringsliv.

Totalt skylder inkassokundene 66,8 milliarder kroner.

Ett av selskapene som tjener på utviklingen er Jon Harald Nordbrekkens B2Holding, det tredje inkassobyrået Nordbrekken har startet fra grunnen på 16 år.

- Forbruker mer enn de har
Og for tredje gang er det andres betalingsproblemer han skor seg på.

– Jeg er veldig glad for at jeg ikke er ung i dag og skal inn i boligmarkedet. Jeg tenker på alle som ikke har ressurssterke foreldre. Det har blitt et mye hardere og tøffere samfunn. Vi er der problemene oppstår fordi man har vært for offensive med lån. Folk forbruker mer enn de har forutsetninger for, sier Nordbrekken til Dagens Næringsliv.

- Bankene kan ikke åpenlyst ettergi gjeld
Han sier de kjøper helt eller delvis misligholdte lån av bankene.

- Bankene er ikke spesialisert på mislighold av gjeld og kan ikke åpenlyst ettergi gjeld. Gjør de det mot deg, må de gjøre det mot naboen også, mens vi står fritt. Vi kjøper porteføljene til redusert pris, sier Nordbrekken.

- Det velter ut et gjeldsberg
Inkasso-gründeren poengterer at de fleste unge som ikke har egenkapital, og dermed ikke får lån, blir tvunget ut i leiemarkedet.

– I tillegg til husleien skal man leve som alle andre med kaffe latte og sushi. Man ender med å bruke mer enn man har råd til. Skilsmisseraten er også høy, det blir flere boliger og dyrere per hode. Vi ser etterspørsel etter lån i Bank2, folk trenger å få refinansiert seg. Det vi ser nå, er at det velter ut et gjeldsberg som settes ut i ny næring, i en annen struktur. Der har vi en rolle, sier Nordbrekken.

B2Holding har nylig hentet inn 210 millioner kroner og prises ifølge DN til oppunder 600 millioner kroner.

Nordbrekkens eierandel verdsettes til 94 millioner kroner. I tillegg har han tjent 315 millioner kroner på sine tidligere gründerbedrifter.

Les også: Menn mellom 36 og 45 år er betalings-verstingene


<b>Fire studielån-milliarder til inkasso</b>

Kraftig konkurs-økning i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.