04.10.2024 Knut Bergo Noen fakta den «grønne» norske oljen og gassen Politikere og velgere bør ta påstanden om at norsk petroleumsvirksomhet er grønnere enn andres med en stor klype salt. Den kommer fra en næring som kjemper for sine privilegier.
04.10.2024 Kurt R. Brekke Hvorfor munnen bør bli en del av kroppen. Og hvordan. Det er store samfunnsøkonomiske gevinster å hente ved å harmonisere ansvaret for tannhelse og helsetjenester.
04.10.2024 Knut Bergo Økonomene må lese petroleumsskatteloven grundigere Oljeskattepakken danner basis for oljenæringens investeringer i dette tiåret. Først når «long-covid»-ordningen er over om fire-fem år, er oljeskatten nøytral og subsidiene ute.
04.10.2024 Halvor Molland CO2-kompensasjon sikrer rettferdige konkurransevilkår DN har publisert flere artikler om rammevilkår og CO2-kompensasjon til Hydro og andre norske industribedrifter. Felles for sakene er at de preges av regnefeil og misforståelser knyttet til viktige årsakssammenhenger.
03.10.2024 Gunnar S. Eskeland Stinker oljepengene, må vi gi bort mer Oljeinntektene har en eim av både krigsprofitt og klimaskade. Vi bør nok gi bort mer til Ukraina og til klimatiltak i utviklingsland.
03.10.2024 Harald Hegstad Tallenes tale og tros- og livssynsfinansiering Det er nødvendig å ta diskusjonen om finansieringsordningen for tros- og livssynssamfunn. Men da er det også nødvendig å vite hva vi snakker om.
03.10.2024 Ole Fredrik Baadshaug Dilemmaet med fastrentelån Grunnen til at vi har lite fastrente på boliglån i Norge, finner vi muligens i andelen av befolkningen som er organdonorer. Vi kan lett gjøre noe med det – men bør vi?
02.10.2024 Svein Harald Øygard Hamsterhjulet Kina For noen ser Kina ut som en vinner, men langt på vei er det bare hamsterhjulet som snurrer raskere. Produktiviteten må opp.
02.10.2024 Torbjørn Kjus Er gamle utslipp viktigere enn fremtidige utslipp? Skal Yara rapportere utslipp knyttet til byggingen av Hydros fabrikker fra selskapets opprinnelse i 1905?
01.10.2024 Petter Osmundsen Ingen lovmessig læring som gir kostkutt for havvind Bare staten bevilger titalls milliarder til bunnfast havvind, får vi kostnadsreduksjoner fra industrialisering og skalering, påstås det. Den sammenhengen er udokumentert.
01.10.2024 Steinar Juel Støre stryker i historie Det var ikke fellesskapets midler som bygget opp oljevirksomheten. Det var privat kapital og oppfinnsomme og omstillingsdyktige bedrifter. For havvind er det motsatt.
01.10.2024 Atle Guttormsen Kontantstrømsbasert oljeskatt gir ingen subsidiering Det er bred enighet om at staten og oljeselskapene deler investeringsbyrden likt i nye prosjekter på norsk sokkel. Men «oljeskattepakken» var overdrevent sjenerøs.
01.10.2024 Liv H. Wiborg Lagre enda flere bilder i kjelleren på Munchmuseet? Det er ikke sikkert det er så lurt å plassere Petter Olsens Munch-samling i offentlige museer. Da risikerer vi å aldri se noe mer av den.
01.10.2024 Marianne Heske Munchs kunst stiger, kronen synker og husmannsånden består Bevar Petter Olsens samling av Edvard Munchs kunst på Hvitsten, der den ble skapt.
30.09.2024 Sigrun Gjerløw Aasland Jo, vi må gjøre mer for å nå klimamålene Vi legger klimamålene til grunn. Det betyr ikke at vi tar dem for gitt.
30.09.2024 Carl Aaby Mat eller møbler? Er det virkelig så enkelt? Ikea eier nærmere 500 varehus i over 60 land, og når jeg snakker med våre folk som har ledet utbyggingsprosjekter over hele verden, er vår historie med Delijordet på Vestby unik.
30.09.2024 Evi Seljevoll For mye uro og risiko til raske beslutninger nå? Geopolitikk og teknologi gjør bedriftslederes beslutninger stadig mer krevende. I mange bransjer skjer så mye, så raskt at beslutningsprosesser står i fare for å stanse opp nå.
30.09.2024 Knut Bergo Tallbløff bekreftet av opphavsmennene – så hvorfor fortsetter grønnvaskingen? Aker BP og Equinors sjeføkonomer innrømmer nå at Aker BP ikke har rapportert fullstendige tall for klimautslipp knyttet til Aker BPs eksisterende produksjon.
30.09.2024 Tallbløff bekreftet av opphavsmennene – så hvorfor fortsetter grønnvaskingen? Knut Bergo Innlegg