Høy oljepris og mange funn på norsk sokkel er ikke bare gode nyheter. Det skaper også hodebry for oljeselskapene og arbeidsgivere, skriver Dagens Næringsliv.

De finner nemlig ikke nok folk til å gjøre jobbene.

Norge trenger 4500 nye ansatte til å bemanne og drifte de nye riggene som kommer på norsk sokkel de neste tre årene.

Det er alt fra plattformsjefer, operatører, sveisere, dekksarbeidere, kranoperatører og boresjefer

– Hvor skal de komme fra?, undrer seksjonsleder Thomas Saxegaard i Norges Rederiforbund overfor DN.

Den store utfordringen
Saxegaard sier til DN at dette er den store utfordringen som hele Norges olje- og gassnæring står midt oppe i.

Oljerigger, eller borerigger som det også kalles, brukes til å bore brønner for å søke etter eller ekstrahere olje og gass fra reservoarer under havet.

Med en oljepris på 106 dollar fatet og mange funn på norsk sokkel siste to år, er det blitt bestilt rekordmange slike rigger. Fra dagens 31 flyttbare rigger på norsk sokkel vil det om tre år – i 2015 – være hele 49 rigger i operasjon. Den eksisterende bemanningen på de 31 riggene på norsk sokkel i dag er på om lag 7500 ansatte.

Frykter lønnsgalopp
Saxegaard mener myndighetene må på banen før det er for sent.

– Vi har ikke noe konkret svar på hvilke grep som må tas for å løse denne utfordringen. Vi mener det nå er et stort behov for at myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstagere setter seg ned og samarbeider om å løse dette, sier han.

Saxegaard frykter at lønningene kan komme ut av kontroll fordi kampen om arbeidstagere blir så hard.

Han sier lønnsnivået forventes å stige kraftig, og at utviklingen forverres av at mange ansatte i olje- og riggnæringen begynte på 60- og 70-tallet og nærmer seg pensjonsalder.

– Mangelen på kvalifisert arbeidskraft forsterkes av at man ikke er istand til å tilby et tilstrekkelig antall opplæringsplasser, sier Saxegaard, som mener en situasjon med kompetansjelekkasjer kan få ringvirkninger langt utover oljebransjen.

Les også: Norske oljelønninger høyest i verden

Adelsprivilegier


Tjener 500.000 som assistent (2011)

Oljearbeidere vil ha ulempetillegg for manglende mobil
(2010)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.