53 danske menn fra forskjellige sosiale klasser deltok nylig i en studie om hvor mye trening som skal til for å holde seg unna de verste sykdommene. Alle var i aldersgruppen 20-40 og lettere overvektige.

30 prosent av deltakerne hadde allerede "metabolsk syndrom", altså problemer med blodtrykk, kolesterol og blodsukkernivå.

- Vi screenet først forsøkspersonene så vi kunne velge de som var lett overvektige og utrente. Alle følte seg sunne og tok ikke medisin, forteller lege Michala Holm Reichkendler til videnskab.dk.

Mennene ble delt inn i tre ulike grupper:

1. Trene 30 minutter om dagen i 11 uker.

2. Trene 60 minutter om dagen i 11 uker.

3. Fortsette med inaktiv livsstil.

Hovedfunnet var at insulinfølsomheten både i leveren og i musklene ble forbedret markant - uansett om mennene trente i 30 eller 60 minutter om dagen, sier Reichkendler.

Deltakerne måtte trene hardt tre av øktene der pulsen var høy. De enten syklet eller jogget.

- Insulinfølsomheten i musklene ble forbedret med omring 30 prosent, og i leveren ble den forbedret med 20 prosent. Det reduserer mennenes risiko for diabetes markant, sier Reichkendler.

30 minutter er det magiske punktet der man får sunnhetsgevinst, og at man antageligvis ikke blir enda sunnere av å trene mer, skriver videnskab.dk.

- Det ser ut til at man ikke kan få mer helsemessisg gevinst av å trene mer enn dette, sier forskeren.

Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Obesity.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.