- Ikke fremstill meg som en supermann, jeg ser ikke på meg selv som et «konkurransemenneske» engang. Men det ér faktisk mulig å kombinere en toppjobb med å være både tobarnspappa og supermosjonist - uten å skape dårlig stemning hjemme, sier Rune Svartvadet.

Utsetter aldri
42-åringen jobber i Gjensidige som direktør for SMBL Innlandet med personalansvar for 26 ansatte. Han er gift med Ann-Kristin (35) og pappaen til Andreas (4) og Pernille (6), trener ti timer i uken og satser på å bli blant de tre beste i klassen sin i Birkebeinerrennet neste år.

- Han har alltid vært giret. Dessuten er han et A-menneske, utsetter aldri noe, er effektiv i alt han gjør og uhyre strukturert. Jeg tror det er en fordel for alle at han trener. Treningen gjør ham til en bedre familiefar. Han blir mye roligere etter en hard økt, forteller kona Ann-Kristin.

Post.doc. Siw Tone Innstrand ved Senter for helsefremmende forskning ved Høyskolen i Sør-Trøndelag (HiST)/NTNU har forsket på tidsklemma. Hun er ikke overrasket over at noen «får tid til alt».

- Det er kanskje litt provoserende å høre, men for noen er det slik at jo flere roller du har, jo mer berikende føles livet ditt. Men dette fungerer ikke for alle: Noen blir utslitt av motstridende roller og må bare hvile foran tv-en når de kommer hjem fra jobb. Andre fyller på energi ved å trene hardt. Så handler det også om at den som sitter igjen hjemme ser gevinsten dette kan gi familien som helhet, sier Innstrand.

Ble overtrent
Rune Svartvadet har langrenn «i blodet». I yngre dager var han på juniorlandslaget sammen med Bjørn Dæhlie og Kristen Skjeldal. Han kan også skryte av en medalje i junior-NM da han var 17.

I 2008 ble han nummer seks i klassen sin i Birken, nå tar han sikte mot topp 3.

- Jeg var bare 40 sekunder bak vinneren i 2008, og jeg var nok enda bedre i 2009. Da vant jeg Veteran-NM, vant klassen min i Holmenkollen skimaraton - og så ble ambisjonene litt for høye. Jeg skulle slå Erling Jevne i Birken. Det endte med at jeg trente for hardt og gikk på en liten smell. Men neste år skal det gå mye bedre, fastslår 42-åringen.

Direktørjobben krever mye av ham, både mange arbeidstimer og en del jobbreiser. Men ved å være fleksibel og planlegge uken nøye i forkant, får han tid til «alt».

- Det er fullt mulig. Og vi lever ikke annerledes enn andre småbarnsfamilier, sier Svartvadet, til samstemte nikk fra kona.

- Jeg føler meg ikke som noe offer, understreker hun.

Selv jobber hun 80 prosent i en barnehage og får selv tid til å trene flere ganger i uken på et treningssenter.

- Jeg blir jo litt påvirket av ham og spilte selv fotball i mange år. Vi har en aktiv livsstil og liker å være ute og gå turer i skog og mark eller ta lange skiturer med ungene. Da de var veldig små og vi bodde i Oslo, tok Rune dem med på trening i løpevogn, sykkelvogn eller sykkelsete. I Oslo er jo sånt helt vanlig, de hadde nok sett litt rarere på ham her oppe på Hamar, ler hun.

Trener med barna
- Når får du tid til å trene uten at det går ut over hverken jobb eller familie?

- Jeg er A-menneske og står gjerne opp klokken syv søndag morgen for å dra ut på en tretimers rulleskitur. Da er jeg tilbake til søndagsfrokosten og får hele resten av dagen sammen med familien. Ann-Kristin er B-menneske, så hun merker knapt at jeg er borte, sier Rune Svartvadet.

Han har alltid joggeskoene i bagasjen på jobbreiser og klarer som regel å presse inn en løpetur mellom møtene. Tredemølle og spinningsykkel i kjelleren brukes til trening mens han får med seg nyhetene på tv, og da hender det ofte at ungene holder ham med selskap. Denne kvelden ser Pernille (6) på «Jul på Månetoppen» mens pappa løper intervaller få meter unna.

- Og jeg drar aldri på et treningssenter for å trene styrke. Basisøktene gjøres unna på stuegulvet hjemme, sier Svartvadet, som ellers liker å løpe, gå på ski eller rulleski. Tilsammen klemmer han inn rundt 10 treningstimer i uken fordelt på 6 dager.

- Jeg føler en enorm treningsglede - det er den som driver meg. Men treningen går aldri på akkord med familielivet, det hadde jeg aldri hatt samvittighet til. Familien har førsteprioritet. Å trene gir meg imidlertid utløp for stress og påfyll av energi til å yte enda mer hjemme og på jobb. Treningen hjelper meg til å lette trykket og orke å ha en så tøff jobb, utdyper han.

Unngå konflikter
- Hva med husarbeid? Hjelper du til med sånt ved siden av jobb, trening og familieliv?

Kona Ann-Christin skyter inn:

- Rune er veldig familiefar, han er det. Og han bidrar huslig. Også der er han effektiv, han er en sånn mann som får ting gjort med én gang og aldri utsetter noe, sier hun.

Men treningen kan gå ut over samlivet dersom den tar overhånd. Forsker Siw Tone Innstrand ved HiST/NTNU har forsket på tidsklemma, og sier dette:

- Så lenge trening gir energi fremfor å tappe deg for energi, er det ingen grunn til å bremse, mener Innstrand.

- Men som familie er dette noe man bør diskutere på forhånd for å unngå konflikter. Selv om den ene parten mener det fungerer greit, er det ikke sikkert at resten av familien er av samme oppfatning, sier hun.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Betaler 100.000 kroner for luksus-trening

Tallet som avslører kondisen din

4 minutter hardtrening er nok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv og Flytsonen