- Det er vanskelig å gjøre en god jobb for syklistene, når mange av dem ”motarbeider” sine egne med uansvarlig adferd i trafikken, sier generalsekretær Rune Gjøs i Syklistenes Landsforening (SLF).

- Bøtelegg flere
Han er kraftig provosert over mange syklisters uansvarlige oppførsel i trafikken.

- Se på alle som sykler rundt på vinterveiene uten lys. Det er totalt uansvarlig å sykle uten lys i mørket. Politiet bør bøtelegge enda flere for dette, sier en oppgitt Rune Gjøs.

– Det virker som om mange ikke tenker over at forutsetningen for trygg sykling er at bilene ser deg. Om høsten og vinteren betyr det godt lys – foran og bak – og gode reflekser, sier generalsekretæren i SLF.

- Skjønner bilistene
SLF er opptatt av å bedre forholdene for syklister, men også skape bedre forhold mellom syklister og bilister.

- Stadig flere sykler, og det er blitt mange helårssyklister. Men jeg skjønner godt at mange bilister blir forbannet når så mange syklister er helt "mørklagte".

- Samtidig spres det nervøsitet og frykt blant fotgjengere og andre syklister. En lysløs syklist i november er også et særdeles dårlig forbilde for unge syklister, sier Gjøs.

630 personskader
I fjor ble nesten 630 personer skadet i sykkelulykker her i landet viser tall fra SSB. Dette er ulykker så alvorlige at de ble registrert av politiet. I tillegg kommer et stort antall mindre alvorlige ulykker, og nestenulykker.

– Det er sjelden vi syklister må advare mot våre egne, men nå må vi bare ta et oppgjør med dette, sier Rune Gjøs.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Sykkel er det nye statutssymbolet

- Må få sykle mot kjøreretningen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med Flytsonen