- Du bruker tre-fire prosent mindre energi på å løpe med vanlige løpesko kontra barfotsko. Forskjellen er ganske betydelig, sier Rodger Kram, en av forskerne ved University of Colorado i Boulder som har testet oksygenforbruk på 12 meget erfarne løpere. Alle deltagerne i studien hadde lang erf#229 med å løpe med begge typer sko.

Testet på tredemølle
Kram og hans kolleger målte oksygenforbruket til de 12 løperne mens de løp på tredemølle. De sammenlignet barfotløping med lette racingsko på rundt 150 gram. De festet også små blystriper på 150-450 gram til løpernes føtter eller sko for å teste den isolerte effekten av ekstra vekt på bena.

Forskerne fant da at løperne brukte tre til fire prosent mindre energi med klassiske løpesko når massen som var festet til føttene var helt lik. De forklarer den noe overraskende forskjellen med at kroppen bruker ekstra energi under barfotløping for å absorbere støt som ellers ville blitt absorbert av skoene.

Løperne brukte også 1 prosent ekstra energi for hvert 100 gram ekstra vekt som de hadde festet til føttene, ifølge studien som er publisert i Medicine & Science in Sports & Exercise.

- Håpløs trend
Det har vært mange sterke meninger om barfotløping etter at trenden slo gennom i Norge for tre år siden.

- En håpløs trend som vil gi mange skader, sa tidligere toppløper Ingrid Kristiansen i april i fjor

Barfotbølgen startet i California, og fikk sitt gjennmbrudd med Christopher McDougalls bestselger "Born to run". Studier ved Harvard University konkluderer med at den viktigste fordelen med barfotløping hvordan foten treffer bakken:

I en dempet løpesko vil de aller fleste lande på hælen og rulle over til tåballene for å dempe støtet. Men tar du av deg skoene, tvinges du til å lande lenger frem på foten. noe som kan være en fordel med tanke på belastning og skader.

Leddene i resten av benet ditt vil også melde seg som støtdempere. Dermed vil du naturlig løpe på en mer skånsom måte, mener barfottilhengerne.

Les mer om løping og løpesko på DN Aktiv:

<b>Sjekk skoene flere og flere vil ha</b>

<b>Slik løper du sesongen i gang</b>

<b>Har over 50 par joggesko</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.