Feiltrening og skader i ankler og knær florerer i begynnelsen av sesongen. 70% av alle mosjonister som løper, opplever løpesmerter i løpet av året, ifølge Knut Jæger Hansen.

Han er spesialist i idrettsfysioterapi, og trener for mellomdistanseløper Ingvill Måkestad Bovim.

- Hvis du stort sett har gått på ski i vinter, så gjelder det å trappe opp løpingen gradvis. Løping gir en helt annen belastning på kroppen, som man ikke bør ta lett på, sier Jæger Hansen.

Her er hans råd for mosjonister som ønsker å løpe seg godt i gang og unngå skader etter en vinter uten løpesko på bena:

- Uke 1 og 2: Løpe annenhver dag. To-tre dager holder for helt nybegynnere.

- Uke 3 og 4: Løpe to dager, så en dags hvile. Gjenta dette

- Uke 5 og 6: Løpe tre dager, så en dags hvile. Gjenta dette.

De som også har løpt litt ved siden av skigåingen i vinter har vært smarte, og kan kjøre litt hardere i ukene som kommer.

- Etter seks uker er det tid for å kjøre litt på og kombinere lengre turer med intervaller. Mange trener med alt for lav intensitet, sier Jæger Hansen.

- Kjøp sko på hverdager
- Gode sko som er tilpasset føttene er selvsagt en fordel. Har du hatt problemer med bena tidligere, så kjøp skoene i en spesialbutikk. Jeg anbefaler folk å kjøpe løpesko på alle andre dager enn lørdager, for det er flere fagfolk som jobber på hverdager.

I begynnelsen av sesongen er det lurt å vente med alt for kupert terreng til senere, anbefaler han.

Å variere løpeunderlag og treningsform er det beste man kan gjøre for å forebygge de vanligste skadene.

- Med en gang man kjenner antydninger til plager skal man trene annerledes en periode. All form for trening i vann er bra, sykling på lette gir fungerer også utmerket, og også rulleski, sier Knut Jæger Hansen.

Les om Ingvild Måkestad Bovim: - Bedre å løpe på mølla enn utendørs

Styrketrening for løpere
Riktig styrketrening kan forebygge skader og bedre løpeteknikken.

- Enkelte studier av moderat trente har vist at maksimal styrketrening kan bedre løpeøkonomien, sier førstelektor Leif Inge Tjelta, som er førstelektor ved Universitetet i Stavanger.

Her kan du lese mer om hans forslag til øvelser for å bedre teknikken.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Slakter nordmenns løpeteknikk</b>

<b>Sjekk den lave hvilepulsen! </b>

<b>Fnyser av musikk under trening</b>

Nå dine treningsmål - Meld deg inn i DN Aktiv klubb.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.