Noen øvelser er så tunge at mange velger å styre unna. Kroppshevninger i bom - pullups/chins (overtak/undertak) er en slik øvelse.

- Folk kvier seg litt for å ta denne øvelsen fordi den er så utmattende. Det er hardt å løfte seg opp, sier Jon Aase på Olympiatoppen til DN Aktiv.

Den eldste øvelsen
Han hevder det ikke er mange år siden folk var sterkere i slike trekkøvelser.

- Pullups er jo den eldste av samtlige styrkeøvelser. Den er helt elementær, men setter krav til muskler som folk hadde mer av før. For 50-70 år siden var folk sterke i rygg, skuldre og armer – i de mer funksjonelle musklene. Brystmuskler var det svært få som hadde, men hva skal du egentlig med det, spør han.

1.
2.
3.
4.
5.

Chins (undertak): bruker mer biceps.

www.fitness.no





Øvelsen er tung siden du mobiliserer så mange deler av ryggen samtidig. Aase mener at hvis du skal lære barna dine en styrkeøvelse med kroppsvekt, så er det denne kroppshevninger i bom som gjelder.

- Pullups er øvelsen du kan lære ungene dine. Det er styrke med egen kropp, og rett og slett bare klatring. Man får rygg og overkropp som fungerer godt, sier Aase som daglig støter på toppidrettsutøvere i styrkerommet på Olympiatoppen i Oslo.

- Denne øvelsen blir mye brukt, røper han.

Les også: - For mye kos på treningssentre

Briefeøvelse
Den nye briefeøvelsen hevder han er å ta pullups, men i tillegg presse seg opp i stående posisjon med armene.

- Det er øvelsen for de råsterke, men faktisk er det en del som klarer å utføre den. Spesielt utøvere innen kampsort og turn, men også andre.

Legger seg for hogg
For å klare mange pullupsrepetisjoner er det en fordel å være lett i beina, og i rumpe/hofte-parti.

- Det er virkelig en manndomsøvelse, og som andre øvelser som tar for seg de store muskelgruppene så legger du deg litt "for hogg” når du trener.

- Hva mener du?

- Det er en måleøvelse. Dess flere repetisjoner du tar, dess sterkere i overkroppen er du. Her er ingen vekter å ta hensyn til. Den avslører styrken din.



Tips:

1.Start med negative pullups. Du få hjelp til å komme deg opp i stanga, men senk deg sakte ned på egenhånd.

2.Du kan også gjøre pullups med elastiske bånd som avlaster vekt, eller så finnes det apparater som gir avlastning, og du løfter lavere vekt enn kroppsvekten din.

3.Tren andre trekkøvelser som øker volum og styrke i ”lats” og øvre del av rygg.

4.Akkurat som med pushups er dette en øvelse som gir resultater fort. Ta så mange chins du klarer to ganger i uken, og legg gjerne inn flere ryggøvelser i samme treningsøkt.



Se video av chins for alle nivåer her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Sprenger grenser med rå styrke

Tren bena først - bli sterkere i overkroppen

Kom i form med DN Aktivklubb