Ifølge førsteamanuensis og spesialist på lungefysiologi Trine Stensrud ved Norges idrettshøgskole (NIH) finnes det studier som viser at energiomsetningen og det maksimale oksygenopptaket reduseres noe i svært kald luft.

For astmatikere eller andre med følsomme luftveier går arbeidskapasiteten klart noe ned i kald luft. Iifølge Stensrud kan man ved å presse seg for hardt i kald luft pådra seg luftveisproblemer det kan være vrient å bli kvitt.

Studier av langrennsløpere viser at jo lenger de har vært aktive, jo større er sjansen for at de har utviklet bronkial hyperreaktivitet. Oversatt fra fagspråket betyr det overfølsomme luftveier, med symptomer som hoste, slim, tung pust og tett bryst. I noen tilfeller kan hard trening i kulden føre til anstrengelsesutløst astma.

– Gjelder det alle, eller bare de som er disponert for astma fra før?

– Det vet man lite om, men det er ikke nødvendig å utsette seg for noe man ikke vet, sier Stensrud. Hun kan heller ikke si noe sikkert om hvorvidt denne typen plager kan bli kroniske.

– Vi ser at hos noen toppidrettsutøvere at den bronkiale hyperreaktivteten går tilbake når de slutter med toppidrett, men det er ikke sikkert skjer hos alle.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

- Bedre å løpe på mølla enn utendørs

Slik unngår du luftveisplagene

Slik blir du rustet for vintersykling (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.