- Skyv... og fall, skyv... og fall. Det er det skøyting handler om.

Entusiasmen damper inne på trimrommet med utsikt over isen på Valle Hovin i Oslo. «Er det noen som husker Erik Vea [...] Er det noen som vet hvor han egentlig ble av», synger Di Derre i sangen om da Vea sprakk grådig på NM 5000 meter i 1973.

Jo, Vea er her, og han brenner mer for skøytesporten enn noengang.

- Skøyter er faktisk et alternativ. Kommer du deg først over bøygen og lærer deg å gå, så er aktiviteten fantastisk for mosjonister, sier han og gjør seg klar til kveldens skøyteløp med noen minutter tråkking på en spinningsykkel.

 

Trofaste løpere
I en alder av 54 år satte han sine personlige bestenoteringer, og nå syv år senere holder han fortsatt solid nivå på isen. Gull i veteran-VM i mars er målet for all treningen han legger ned.

- Å gå på skøyter gir en tilleggsdimensjon. Du får god utholdenhets-, styrke- og koordinasjonstrening, men også noe mer. Der er det lille ekstra og elegante som kicker inn når du behersker teknikken og drømmer deg bort for hvert skyv.





- Hvor er du i disse drømmene?

- I Davos. På treningsleir før store mesterskap. Det var fantastisk.

Hver tirsdag hele vintersesongen arrangeres LIK-mila på Valle Hovin i Oslo. 10.000 meter fellesstart, fri påmelding og null kroner i startkontingent. Løpet et meget populært og et sted mellom 50 og 100 stiller hver gang. LIK-mila spiller på arrangørklubbnavnet Lilleborg Idrettsklubb, og ikke på at gjennomsnittsalderen på startfeltet er på godt over 50 år.

 

Det er høy klappskøytefaktor, og Erik Vea vinner stort sett hver gang han stiller.

- Jeg trener på is tre-fire ganger i uken. I tillegg sykler jeg en del, sier han.

Enormt potensial
Han mener skøytesporten har enormt potensial for større masser. Nå er det mer ski, sykkel og løp som gjelder, men de som velger skøyter er trofaste som få.

- Det spesielle er at det er så målbart. Du tar rundetider og kan ha fullstendig kontroll på formen. Så er det utrolig moro å sette nye perser på de forskjellige distansene.

 

Dødt løp
På to millimeter stål måker Erik Vea på. I elegante bevegelser setter han tonen i startfeltet med skøytemosjonister og andre ivrige. LIK-mila denne tirsdagen går unna på imponerende 16,18. Vea og 13-åringen Ola Kroken kjører dødt løp etter en knalltøff spurtduell.

- Det er så gøy dette her. Du har klokka, du har kompiser, reising og uhøytidelige konkurranser og større mesterskap.

- Hvor mye må man gå for å beherske lengdeløpsskøyter?

- Det holder med en gang i uken gjennom vinteren. Legg inn en skøyteøkt i tillegg til annen mosjon. Det gir enorm glede når du kommer over den første bøygen.

- Og så får man stramme fine skøytelår, sier Vea, flirer, og seiler videre.



Erik Veas økttips:

Rolig økt

1. Oppvarming rolig jogging i ti minutter.
2. Innkjøring på isen med ti rolige 400-metersrunder.
3. Hoveddel: Ti runder i jevnt godt tempo – tre minutter pause. Kjør tre-fire serier.
4. Nedjogging

Intensiv økt:

1. Oppvarming rolig jogging i ti minutter.
2. Innkjøring på isen med ti rolige 400-metersrunder.
3. Hoveddel: 200 meter kjapt, 200 meter rolig – ti ganger. Deretter pause på to-tre minutter.
Kjør to-tre serier.
4. Nedjogging



Utstyr - Velg riktige skøyter:

Nybegynner: Hockeyskøyter, kunstløpskøyter eller vanlig turskøyter der man fester stålet til en skisko eller annen støvel. Hockeyskøyter kan man få kjøpt fra rundt 500 kroner og turskøyter fra rundt 1000 kroner.

Mer fart: «Softboot». Langløpsklappskøyte med høy ankel. Ligner rulleskøyter, men med langt stål. De fleste nye mosjonister går til anskaffelse av slike skøyter. Gir mer fartsfølelse enn vanlige turskøyter samtidig som den er stabil. Pris fra rundt 2500 kroner.

Høy fart: Fullblods lengdeløpsskøyter beregnet for konkurranser. Stiller større krav til balanse og teknikk. Gir høy fart. Pris fra rundt 4000 kroner.

I tillegg er det lurt å skaffe seg utstyr for sliping og vedlikehold som man enkelt kan gjøre selv.

Kilde: Norges Skøyteforbund





Les flere treningssaker på DN Aktiv

Hektet på skøyting

Får stålkondis med 30-15- intervaller (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb