De siste værmeldingene tyder på at regnet i Oslo vi gi seg i 16-17tiden i dag. Så vil det klarne opp utover kvelden. Dette er gode prognoser for de som liker å løpe langt og fort, mener Johan Kaggestad.

- Vi har sett dette på Bislett mange ganger tidligere. Regn på formiddagen og lettere vær og sol på kveldstid. Mange av de gode løpstidene på Bislett skyldes nettopp denne værtypen som klarner luften og gir noe mer oksygen, sier han til DN Aktiv.

Sprinterne kommer ikke til å dra nytte av dette, for dem er det sannsynligvis for kaldt til å sette rekorder, påpeker den tidligere friidrettsutøveren og treneren.

- Men en mann som Henrik Ingebrigtsen har altså en gyllen mulighet til å sette norsk rekord på 1500 meter?

- Hvis han er i slag så. 1500 meter er en typisk distanse der man drar nytte av en slik værtype som kan gi rekordfart.

Professor Jostein Hallén er imidlertid uenig at denne værtypen gir mer oksygenrik luft.

- Nei slik fungerer det ikke. Mengden oksygen i luften reduseres med antall høydemeter over havet. Vi har målt fall i oksygenopptak på seks prosent per 1000 meter. Vi måler prestasjonsfall fra 800 meter over havet på grunn av mindre oksygen i luften. Men det er altså ikke mer oksygen i luften på Bislett etter at det klarner opp.

- Men er du enig i at det er godt løpevær?

- Ja det er jeg. Men det går mer på at det er riktig temperatur og luften føles kanskje ren og fin. mindre forurensing virker også positivt inn.

Maratonrekord
Etter Oslo Maraton i fjor, da det var lette regn tidlig på formiddagen, skrev DN Aktiv om at svært mange deltagere satte personlig bestenotering.

Antall brutte løpere gikk markant ned – spesielt i halvmaratonkonkurransen, 67 brutte mot 171 året før. Samtidig var gjennomsnittstiden på halvmaraton nesten to og et halvt minutt bedre enn året før, mens maratontiden i snitt nesten var seks minutter bedre. De gode tidene kunne forklares fysiologisk, i det fuktige høstværet fungerte kroppene til deltagerne godt. Dog var det litt annerledes værtype under Oslo Maraton enn det blir på Bislett i kveld, men regnet er tydeligvis med på å gjøre luften renere.

Yr renser luft
- For eksempel virker yr vitaliserende. I tillegg var det under Oslo Maraton relativt lave temperaturer som gjør at du ikke blir svett og mister væske. I tillegg renser yr luften. Kvaliteten på luften i Oslo var svært god den helgen med ren og fin luft i byen, så det er et perfekt tidspunkt å løpe maraton, rent fysiologisk var det optimale forhold, sa Leonor Tarrasón, forskningsdirektør i Norsk Institutt for luftforsknings (NILU) avdelig for by- og industriforurensning til DN Aktiv i fjor høst.

Også fysiolog Jonny Hisdal ved Oslo Universitetssykehus uttalte seg om det perfekte løpeværet i fjor.

- Yr og lave temperaturer mener jeg er det perfekte. Men yr og høye temperaturer er kanskje noe av det verste. Da vil svetten legge seg på kroppen som et belegg og man vil få problemer med å bli kvitt varmeoverskuddet. I kaldt vær og yr vil svetten bli værende i kroppen og du har lettere for å holde på væskebalansen. Slik var det under Oslo Maraton. Bedre kan det ikke bli, sa Hisdal.

Kaggestad mener likevel det kanskje er en grad eller to for kaldt i dag til at mellom- og langsdistanseløperne kan sette verdensrekorder.

- Men det virker nå som vi ikke er langt unna optimale forhold, slik det var da det ble satt rekorder på Bislett, sier han.

Les flere saker på DN Aktiv

Glem asfalt, det er terreng som gjelder

- Eldre mosjonister løper penere enn yngre (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.