Terrengløping er løping i sin mest naturlige form.

Den nye løpebølgen er her som aldri før. Oppslutningen om korte, lange og motbakkeløp er rekordstor landet rundt. Løpingen er den enkleste og mest effektive måten å trene kondisjon på, og det kreves minimalt med utstyr. Men det er utallige grunner til at du bør legge løpeturen din til terrenget

Terrengløping er løping i sin mest naturlige form, og utvilsomt den formen som gir kroppen den beste treningen. I tillegg til å få fart på hjertepumpa og pulsen opp mot maks, trener du opp viktig kjernemuskulatur som gjør at du utvikler bedre balanse, koordinasjon og styrke. Samtidig får du variert belastning i terrenget og mindre sjanse for skader. Det som er fantastisk når du løper på stier, er at ankler og leggene må jobbe, mens i lyng og myr krever høye kneløft. Dette styrker kjernemuskulaturen, samtidig skadeforebyggende for kne, legger, føtter, akilles, rygg og hofte. På vestlandet er terrenget kupert og underlaget ulendt, dette vekker beina dine og gir en naturlig variasjon i puls som igjen øker din kondisjon. På asfalt er du mer utsatt for skader. Fordi flatt underlag har samme bevegelse og landing når du løper.

Når du løper lander du med 3-4 ganger kroppsvekten din. Det er derfor mange mosjonister opplever smerter eller skader i forbindelse med treningsformen. For dem som vil finne tilbake til løpsformen etter en skade, er løping i nettopp ulendt terreng ofte en god løsning.

Jeg anbefaler alle som skal begynne å løpe til å starte på et mykt og variert underlag. Og gjerne et sted hvor du kan løpe intervaller i oppoverbakker. Ved å utfordre deg selv i motbakker blir du garantert en bedre løper.

Det er gjort en del tester for å finne ut om det er vesentlige forskjeller i energiforbruket dersom du løper på tredemølle fremfor løpebane utendørs. Det viser seg at så lenge løypeprofilen er den samme, er det i praksis ingen forskjell i energiforbruk på bane eller tredemølle. Løper du imidlertid i ulendt terreng, bruker du flere muskler og forbrenner mer kalorier sammenlignet med trening på vei og mølle.

Løper du med feil sko? Mange gjør det uten å vite det. Ingen trenger terrengsko på skogsveier og grusstier. Da er de vanlige treningsskoene gode nok.

På Vestlandet går turene ofte på sleipe røtter, ur og stein. Da trenger du en gummiblanding som sitter godt

Jeg anbefaler en terrengsko med lav profil, fordi det er lettere å få overtråkk på høy hæloppbygging. Ettersom terrenget gir demping, er det ingen grunn for ikke å prøve en lav profil og en lettest mulig sko. God kontakt og godt grep mot underlaget er viktig.Jeg anbefaler sko med knotter som gir godt grep. Selv bruker jeg nesten bare det, bortsett fra når underlaget er ekstra glatt, bruker jeg knottpigg.

Metallpigger har jeg sluttet med, de gjør skoene tunge, og dessuten har det vært en så bra utvikling av skogummien de siste årene at grepet har blitt veldig mye bedre, for alle typer underlag. Det er viktig at skoen sitter stramt nok, i ulendt terreng kan foten skli på sålen og gi blemmer. Jeg løper sjelden med terreng sko med goretex. Litt vått er det alltids, men i bra sko renner gjørme, skitt og vann gjennom, de blir ikke tunge. Jeg bruker våtsokk om det er kaldt. En ren terrengsko trekker mindre vann enn den vanlige mengdetreningsskoen.

Det er faktisk aldri for vått å løpe på Vestlandet.



Kirsten Maraton Melkevik (42) er en av landets beste langdistanseløpere.
Klubb: IL Gular
Trener: Leif Inge Tjelta
Sivilstatus: To barn
Yrke/stilling: fysioterapeut/Drevelin Aktiv

 
Kåret til Norges beste langdistanse løper (Gullskoen) i 2007 og 2008
Deltakelse i: EM, VM, og OL
Deltakelse i motbakkeløp: EM 3pl, VM 4pl
Personlige rekorder:
3000m 8,58(2008)
Halvmaraton 1.10(2008)
10000m 32,31(2008)
Maraton 2.29.12(2007) 2.29.39-(2008)
5000m 15.50(2007)

Flere treningsblogger:

<i>Slik lurer du genene til å holde deg slank</i>

Tren på å drikke mens du er sliten

Slik sjekker du forbrenningen din

Kunsten å løpe med «negativ splitt» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.