Det finnes to typer trening for mosjonister mener fagsjef for trening ved Olympiatoppen, Espen Tønnessen: pulstrening, og ikke-pulstrening.

- Hvis du trener opptil tre ganger i uken så skal du ikke være opptatt av hva du har i puls overhodet. Trener man fire-fem ganger eller mer, så bør man begynne å passe på hva man ligger på i puls under ulike aktiviteter så man ikke blir feiltrent, sier han.

Utmatter kroppen
Mange skimosjonister liker å gå lange turer. Det gjør dem klokt i hevder Tønnessen. Han tror langrenn er så populært siden følelsen i kroppen etter en treningstur er noe helt annet enn etter en joggetur.

- Lange skiturer utmatter kroppen på en helt spesiell måte, og den følelsen er det flere som ikke klarer å unnvære. Å gå på ski gir også lettere pulsøkning enn å løpe for veldig mange, sier Tønnessen og legger til:

- Du aktiverer musklene i overkroppen, og det gjør man ikke i dagliglivet ellers. Beina bruker man hele tiden, så det blir en ekstra følelse av å ha trent etter en skitur.

Diagonalgang er supereffektivt
Det gjør ingenting om man har høy gjennomsnittspuls på en lang skitur hvis du trener relativt sjelden, sier treningseksperten som hevder at å gå diagonalgang i slake motbakker kanskje er den mest effektive treningen man kan bedrive.

- Slik trening er kjempemessig. Man kan gå på høyere intensitet over lengre tid enn andre aktiviteter. Dess mer man går på ski dess høyere puls tåler man på en langtur. Følelsen man sitter igjen med etter en to-tre timers tur er spesiell, og man får meget god samvittighet etterpå, sier Tønnessen.

 

Ingenting er feil
Treningsmessig spiller det liten rolle om man går en eller to lange turer i uken, eller om man velger hyppigere og kortere økter.

- Ingenting er feil eller riktig når det kommer til trening for mosjonister som ønsker å komme i bedre form. Bare husk at man bør ta hensyn til puls hvis man trener mye. Er man en type som liker lange turer, så hold på med det. Mange og korte økter gir vel så god treningseffekt og er kanskje bedre hvis man trener mot en type konkurranse.

En langtur virker oppbyggende teknisk og gir høyere o2-opptak og øker utnyttelsen av o2-opptaket.

- På tre timer får man en vanvittig teknikkutvikling. Det er snakk om å gjøre mange repetisjoner og hvis man er bevisst på dette, så kan mye skje teknisk. Vi ser også at lange turer kan gi høyere oksygenopptak. De virker oppbyggende på de fysiologiske parametrene.

- Så man behøver ikke trene intervall for å få høyere o2-opptak?

- Jo, det er jo det beste. En kombinasjon av disse to tingene gir best effekt. Men også langturen virker oppbyggende på o2-opptaket, sier Tønnessen.

Han presiserer at god form er ferskvare og at man ikke kan ”ta igjen trening”.

- Det er ikke slik at en lang tur på ski fikser formen din. Det man kan opparbeide seg av form på kort tid tid, mister man like fort. Derfor kan det være lettere for noen å trene kortere men hyppigere økter, sier Tønnessen.



Les også: Lager ny godform-pille

Slik går du 10 prosent raskere på mila (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.