- Grensen for å drive intensiv trening går ved minus 12 grader, sier tidligere landslagslege Hans Petter Stokke til DN Aktiv.

En grense alt for mange bryter mener han. Spesielt mosjonister.

- Det er ikke så mye som skal til før man utvikler astma. Noen er robuste og kan tåle litt, mens andre kan utvikle kroniske luftveisplager kun etter få tøffe økter i slik kulde.

Men for all del - gå på tur. Rolige treningsøkter byr ikke på problemer så lenge man passer på å kle seg fornuftig.

- Og det er veldig viktig å bruke et eller annet foran munn og nese. En buff eller finlandshette for eksempel. Dette varmer opp luften før den trekkes ned i lungene. Dette er helt nødvendig for å kunne trene i kulde, sier Stokke.

Men det viktigste du gjør er å beskytte øynene.

- Organet som fortest blir forfrosset er hornhinnen. Det er ikke farlig, men meget ubehagelig. Det kan være intense smerter i to dager. Beskytt øynene med solbriller, sier legen som har sett mange landslagsløpere slite med slike smerter.

Finnes det noe positivt med å trene ute i streng kulde?

- Nei. Du utsetter deg kun for problemer hvis du drar litt på. Hvis gradestokken kryper ned mot 18-20 kuldegrader så anbefaler jeg de fleste om ikke å trene ute. Det er ingen vits. Da må man gå så rolig at effekten av treningen uteblir. Finn heller på noe alternativt inne, sier Stokke.

I kulden er det ekstra viktig å ha med tilstrekkelig mat og drikke hvis man skal være i aktivitet lenge.

- Spesielt drikke. Få i deg mer væske enn du inntar i mer normale temperaturer, sier Stokke.

Det blir kaldt vær i hele landet denne helgen melder yr.no. Men temperaturen skal stige noe utover søndagen.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

- Trening bør være like naturlig som å spise

Slik sikrer du superglid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.