Bærum kommune bruker store ressurser på å kjøre opp skispor og legge til rette for gode forhold i hele kommunen, men turgåere til fots - med og uten hund- ødelegger fort sporene.

- Hærverk
– Jeg anser dette som en form for hærverk, sier avdelingsleder for idrett i Bærum kommune, Dag Leween Stien, til Budstikka.

Kommunen får mange henvendelser skiløpere som er forbannet på at de gående tråkker ned sporene. Ifølge loklavisen er en løype som er preparert på morgenen tråkket ned i løpet av samme kveld.

- Det er en stor utfordring for oss å oppdra folk til at de ikke skal gå i skisporet., sier Stien.

- Dilemma å preppe
Det godt utbygde løypenettet i kommunen brukes både av langrennsløpere på høyt nivå, mosjonister og ikke minst skoler og barnehager som driver skilek.

– Vi økser å tilby så gode forhold som mulig for alle, men når løypene ødelegges så er det et dilemma i forhold til hvor mye ressurser vi skal bruke på å preparere nærmiljøområdene, sier Stien til Budstikka.

Les mer: Vil ha forbud mot løypelabbing

Kan ikke nekte
Kommunen har små muligheter for å nekte gående adgang til oppkjørte skiløyper. Allemannsretten regulerer dette, men det blir til syvende og sist en skjønnsmessig vurdering og muligheter for fortolkninger.

I friluftsloven heter det at "enhver som ferdes eller oppholder seg på annen manns grunn eller sjøen utenfor, skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade.»

– Vi kan ikke annet enn å be om at folk lar være å gå på beina, men det er en stor utfordring for oss å oppdra folk til at de ikke skal gå i skisporet, sier Stien.

- Bruk sunn fornuft
Også Skiforeningen er lei av gående som ødelegger skiopplevelsen i marka i og rundt hovedstaden.

- Vi har ikke hjemmel i loven for å nekte gående å ferdes i skiløypene, men sunn fornuft tilsier at man ikke tråkker i skiløypene. Det finnes jo så mange andre steder der man kan gå tur på bena, sa løypesjef i Skiforeningen, Hege Blichfeldt Sherif, til DN Aktiv før jul

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slik får du ski med superglid

Rush etter skikurs

Kom i form med DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.