Aldri har kombinasjonen av posjonssnus, tomatsuppe og cola smakt bedre. Det er ettermiddag på Gaustatoppen, tåken har såvidt lettet og Andreas Martinussen kjemper for å holde tårene tilbake. En nesten 13 timers kamp mot klokken er over, og ett års målrettet treningsarbeid er historie. Selv den minste muskelfiber i kroppen hans er nedbrutt. 28-åringen lener hodet tilbake, lukker øynene og biter sammen tennene.

- Nå har jeg gjort mitt for en periode. Skal trappe ned treningen, bare være pappa. Jeg gleder meg veldig til det, sier han.

Tøffe forhold
Av 233 startende deltagere ble partneren i Norse Securities til slutt nummer 20 totalt under årets Norseman. Ett år med intens trening ga resultater. DN møtte ham på ferja 03.15 natt til lørdag.

- Jeg har ikke sovet ett sekund i natt, lå lys våken som en duracellkanin.

 

Etter hvert som ferja nærmet seg startstedet ute i Hardangerfjorden gikk det opp for flere at svømmeforholdene nok var verre enn de på forhånd hadde trodd. Uværet som var på vei vestfra gjorde sjøen urolig.

- I år blir det et rent helvete. Det er mer ruglete overflate enn i fjor. Det er bare å stålsette seg, sier Martinussen og kaster seg i sjøen.

Topp fem resultater nederst i sak!

Skryt fra samboer
28-åringen er en av de yngste lederne i et verdipapirforetak i Norge og har en svært hektisk hverdag. Martinussen er på kontoret 06.30 hver dag. Han forbereder morgenmøtet for meglerne som avholdes 07.30. Så går det slag i slag. Alt er planlagt. Kundemøter, trening, mental trening og tid med familie. Sistnevnte var en naturlig del av støtteapparatet under Norseman lørdag. Samboeren Marit Thomassen og sønnen Liam fulgte med fra sidelinjen og prøvde å motivere etter beste evne.

 

- Dette året har gått kjempebra, jeg synes ikke Andreas har nedprioritert oss, sier hun.

Etter at DN i fjor høst omtalte hverdagen til paret fikk hun kommentarer fra flere hold om at dette ikke kunne gå bra, at samboeren hadde gapet over for mye og at dette ville gå utover henne.

- Jaja lykke til, var det flere som sa, underforstått: dette kan ikke gå bra. Feil. Vi er klar over at et slikt liv ikke er for alle, men vi er flinke til å prioritere det som er viktig. Derfor har vi hatt mye tid med hverandre og Andreas har vært veldig flink med Liam, sier hun.

Har du noen gang nektet ham å trene?

- Nei, men jeg har vært streng og bedt ham om å stille opp før og etter trening. Det har fungert fint. De gangene han har mistet oversikten har jeg sagt i fra klart og tydelig.

 

Syra på Dyranut
Martinussen er ikke fornøyd med svømmeetappen, men det er heller ikke hans sterkeste gren. På sykkelen tråkker han derfor det remmer og tøy tåler. I løpet av de første milene passerer han 50 deltagere.

- Hele veien opp mot Dyranut lå jeg jevnt 7-9 pulsslag over min anaerobe terskel. Det er så dumt, men klarte likevel ikke holde igjen.

Han får svi for den tøffe åpningen. Fra Geilo til Imingfjell pøsregner det og er kraftig motvind. Han kjemper for å holde motivasjonen oppe. Mot slutten av sykkeletappen kvikner han imidlertid noe til, og tar flere plasser i selve vekslingen til maratonløpet. Den virkelige kampen er i gang.

 

Heisen streiket
Det var i 2003 Norseman for første gang ble arrangert, siden har ekstremkonkurransen vært arrangert årlig. I fjor satte Henrik Oftedal rekord med tiden 10 timer og 23 minutter. I år var han med som tilskuer, og lot seg imponere over psyken til deltagerne. Spesielt når arrangøren gjør oppmerksom på at heisen ned fra Gaustatoppen står stille. Lynet har slått ned og satt systemet ut av spill. Etter opp mot 15 harde timer må altså deltagerne ta bena fatt ned fra fjellet – en tung halvannentimes tur i ura.

- I fjor klarte jeg nesten ikke gå fra målseilet til toppen av heisen, en strekning på 100 meter. Det er virkelig vondt å skulle gå ned hele fjellet. Man går på stylter, sier han til DN. Selv satser han nå internasjonalt og neste store mål er Ironman på Hawaii 2014.

I fjor var Oftedal i god form dagen etter Norseman. Smertene kommer senere, lover han.

- På dag to kjenner man virkelig hvor hardt det er for kroppen. Det tar flere dager å hente seg inn, sier han.

Nå er det slutt

 
Restitusjon er ikke det Martinussen har i tankene på vei opp til toppen. Han har møtt samboeren og sønnen flere ganger underveis og motivasjonen for å løpe inn til en solid tid er sterk. Han bestemmer seg for å løpe jevnt hardt på alle flater, og går i stedet fort i bratte oppoverbakker. Med serviceapparat på slep har han tilgjengelig energi, all form for næring er godt nok så sent i konkurransen. Det gjelder bare å få det i seg.

- Jeg har lært én ting underveis. Du stopper ikke og tisser under en slik konkurranse. Det må man gjøre i fart. Sitter du på sykkelen så tar du opp drikkeflasker samtidig slik at personen bak deg bare tror du søler drikke, sier han.

Å nå mål i Norseman vekker til live sterke følelser hos de topptrimmede maskinene. Også Martinussen sliter når han snakker om støtten hjemmefra.

- Men nå er det slutt. Det blir sikkert et nytt prosjekt en gang i framtiden, men akkurat nå gleder jeg meg til å leve mer normalt. Familie og jobb holder i massevis. Det er en stor opplevelse å gjennomføre Norseman.

- Men det er så hardt.














Topp fem menn:
Markus Stierli (Sveits) 11.25
Dirk Wijnalda (Nederland) 11.41
Allan Hovda 11.49
Lars Christian Vold 11.50
Lasse Rypdal 11.55

Kvinner:
Inger Liv Bjerkreim Nilsen 12.43
Lydia Waldmueller (Østerrike) 12.55
Line Foss 13.01
Malin Lundvik (Sverige) 13.55
Rebekka Trukenmüller (Tyskland) 13.59

Les mer om arrangementet og sjekk fullstendig resultatliste her

Les flere saker på DN Aktiv

Råkjørets pris

Klar for Norseman: - Familieforsakelse?? Tvert i mot!!

- Dette skiller idrettsutøvere fra oss som bare later som!

- Dette skiller idrettsutøvere fra oss som bare later som! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.