- Vi har sett at når folk blir liggende i veien blir enkelte irriterte fordi det forsinker deres løp. Noen får tunnelsyn og blir for opptatt av egen prestasjon, sier lege Sindre Mellesmo fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Rundt 17.000 ivrige syklister stiller på startstreken under Birkebeinerrittet som går av stabelen på lørdag. Hvert år er det flere deltagere som skades, eller får hjerteproblemer.

Om noe skjer under rittet er det naturlig at det blir litt kø og at det stopper opp litt. Det skaper frustrasjon blant noen av deltakerne.

- Det er noen som stiller opp med litt skrudd motivasjon. Og for dem er alt i veien. Noen har mørke mentale briller på som noen må hjelpe til å ta av, sier Mellesmo.

Han påpeker at dette gjelder et fåtall.

Avgjørende hjelp
- De aller fleste hjelper til hvis noen trenger hjelp. Vårt råd er å ta hensyn til det som måtte skje rundt deg, sier legen, som så både skader og sykdomstilfeller da han var på plass under rittet i fjor.

Også i år vil Norsk Luftambulanse være på plass. Likevel er det viktig at folk rundt tar ansvar ved uhell eller hjertestans, ifølge Mellesmo.

- Vi har opplevd at deltakere har startet hjerte- lungeredning, og det har vært helt avgjørende for et godt resultat. Derfor er det veldig viktig at førstemann på ulykkesstedet varsler ved å ringe 113, og så hjelper til så godt man kan, sier legen.

Mellesmo har hjulpet til å redde liv i 25 år, og har opplevd at mange forteller at hjerteproblemer kommer som lyn fra klar himmel.

- Folk kjenner ikke etter på kroppen. De ignorerer signaler. Så snakker du med dem etterpå, og de innrømmer at formen ikke hadde vært helt slik de pleier å være, sier han.

Legen oppfordrer derfor til å følge hans enkle hverdagsfilosofi.

- Kjenn på dagsformen, og delta deretter, sier Mellesmo.

Fratrekk i sluttid
Han forstår at det kan være lett å tråkke i vei når du ser at merketiden ligger innenfor rekkevidde.

- Vi lever i de individuelle prestasjoners-tid i alle lag av samfunnet, men husk at det er viktigste ting enn å komme først i mål, sier han.

- Når det kommer inn motivasjoner som overstyrer de positive gevinstene så blir det feil.

Dersom du stopper for å hjelpe en som er skadet under rittet kan du be om å få et fratrekk i sluttiden.

- Husk å melde fra til sanitetsposter eller vakter langs løypa og be de notere ditt startnummer, sier daglig leder i Birkebeinerrittet, sier daglig leder Tone Lien i Birkebeinerrittet.

Les flere saker på DN Aktiv

- Ikke gå i dvale

Alsgaard sykler Birken

Birken på 14 minutter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.