I Skiforeningen er andelen kvinnelige medlemmer over 40 prosent.

- Og vi mener det er vel så mange kvinner som menn ute og går markaturer i helgene, sier Mette Øines Habberstad til DN Aktiv.

Likevel dominerer mannfolkene landets turrenn. Prosentandelen kvinner er ofte svært lav, og dette går igjen både i lokale og nasjonale renn.

Sist helg:
Trysil-Knut Rennet: Av totalt 260 startende – 45 kvinner.
Vikerfjelløpet: Av totalt 105 startende – 21 kvinner.
Jutulrennet: Av totalt 61 startende – 5 kvinner.

- Det er åpenbart at turrenn er svært mannsdominerte. Slike arrangementer har vel etter hvert fått status som noe menn i 40-50 årene skal drive med, og da er det ikke like gøy for kvinner å stille, sier Habberstad.

Utrente menn med startnummer
Hun tror også mange kvinner stiller for høye krav til seg selv for deltagelse i en konkurranse, mens mannfolks terskel i mange tilfeller er ikkeeksisterende.

- Det virker sånn i alle fall. På startstreken finner vi ofte helt utrente mannfolk. Det ligger vel litt i menns natur å trekke på seg startnummer.

- Vi vil ha flere damer til start og tror det er bra for rennet å ha høyere kvinneandel. Litt mindre spisse albuer, legger hun til.

Damenes aften
Nå aner likevel Skiforeningen en ny kvinnetrend. Andre helgen i februar arrangeres Holmenkollen Skimaraton, og i den halve distansen på 21 kilometer er det 50 prosent kvinner påmeldt.

- Det er totalt cirka 1800 som er meldt på i den kortere løypa, så det er snakk om et betydelig antall, sier Habberstad fornøyd.

Torsdag kveld arrangerer foreningen sågar damenes aften der de kvinnelige deltakerne blir tilbudt kurs og foredrag om utstyr og trening.

- Blant annet kommer den svenske landslagstreneren hit for å gi tips og råd til rennet.

Motsatt løpetrend
Men løpetrenden virker å gripe flere damer enn det skisporten gjør. Tall fra Oslo Maraton viser at kvinneandelen har økt fra 14 prosent i 2004 til 48 prosent i 2011. Kommunikasjonssjef i løpet, Jostein Røraas har tidligere sagt til DN Aktiv at arrangøren tror kvinnene kan være i flertall allerede fra årets løp.

- Trenden er at kvinnene tar over. Skal ikke forundre meg om de blir i flertall når løpet nærmer seg, sa han.

Oppfordrer til kvinnekamp
Tidligere denne uken gikk treningsekspert Jill Jahrmann ut og oppfordret kvinner til å ta opp kampen om trening hjemme.

- Menn stikker gjerne ut på en løpetur klokken 19-20 om kvelden, mens kona eller kjæresten styrer med barna og får dem i seng. Mange kvinner får dårlig samvittighet hvis de tar seg en løpetur i stedet for å ta seg av barna.

- Etter leggetid er så utslitte at de ikke orker å trene, og da sitter de der – misfornøyde og slitne, mens kiloene renner på, sa Jill Jahrmann til DN Aktiv.

Jahrmann er leder for livsstil og forebyggende helse i Synergi Helse og mener kvinner må slutte å ofre seg og heller gjøre mer menn: å sette seg selv i sentrum.

- Det er så typisk kvinner å ta være-hjemme-valget, sa hun. Les hele saken her.



Oslo Maraton (andel kvinner)

2004: 14 prosent

2005: 17 prosent

2006: 22 prosent

2007: 31 prosent

2008: 36 prosent

2009: 44 prosent

2010: 47 prosent

2011: 48 prosent

.....til sammenligning har kvinneandelen i Birkebeinerrennet ligget på 17-20 prosent i samme periode.



Les mer fra DN Aktiv

- Trening bør være like naturlig som å spise

Sjefer som trener oppfører seg bedre (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.