En dansk gjennomgang av forskning på vekttapseffekten på levetiden til friske overvektige viser i følge videnskab.dk at risikoen for å dø øker med 11 prosent i tiden etter vektnedgangen sammenlignet med overvektige som holder vekten.

- Dette er foruroligende resultater fordi alle overvektige blir anbefalt å gå ned i vekt, det vil si nesten halparten av Danmarks voksne befolkning, sier Rasmus Køster-Rasmussen, lege og stipendiat ved Forskningsenhed for Almen Praksis på Syddansk Universitet.

Det er Rasmussen som har laget gjennomgangen sammen med seniorforsker Niels de Fine Olivarius og forskningssykepleier Mette Kildevæld Simonsen, begge tilknyttet Københavns Universitet. Artikkelen er publisert i det vitenskapelige bladet Ugeskrift for Læger,og har vakt stor oppsikt, melder videnskab.dk.

- Det er forskellige forkl#229er i litteraturen. Noen former for vekttap er skadelige i seg selv, for eksempel visse typer slankemedisin, å sulte seg/kaste opp mat. Det er derfor ikke urimelig å anta at et større vekttap kan være usunt, forteller Køster-Rasmussen som understreker at man ennå ikke har forstått mekanismene bak dette.

- Ikke stol på observasjonsstudier
Han møter krass kritikk fra direktøren ved Nordiske Cochrane Center (en international sammenslutning av forskere) Peter C. Gøtzsche som mener man ikke skal stole for mye på observasjonsstudier.

- Rasmus Køster-Rasmussen har for stor tiltro til observasjonsstudier. Jeg trodde vi ble ferdige med denne diskusjonen for 15 år siden da Dansk Selskab for Intern Medicin avholdt en debatt om emnet. Det var enighet blant epidemiologer og forskere om at man ikke kan feste lit til små effekter funnet i slike studier. Feilkildene er for store, sier han til videnskab.dk.

Køster-Rasmussen understreker viktigheten av å nyansere og individualisere behandlingen av overvektige.

- 90 prosent av alle som går ned i vekt, legger på seg igjen innen 5-10 år. Det er ingen grunn til å anbefale friske overvektige å gå ned i vekt hvis man ikke mener at vekttapet kan vedlikeholdes. Jojo-slanking er farlig i seg selv, sier han.

Norsk forsker skeptisk
Jøran Hjelmesæth leder Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold mener denne gjennomgangen hørtes kontroversiell ut, og synes i likhet med flere forskere at det vitenskapelig er farlig å konkludere for mye ut i fra observasjonsstudier.

- Men dette er et komplisert tema, det er helt sikkert. Hvis man går ned i vekt på en sunn og fornuftig måte så er det ikke farlig i det hele tatt. Det kan være mange årsaker til at det har gått dårlig med disse 11 prosentene i den danske gjennomgangen som det refereres til, sier han.

Fet, men sunn og sprek
DN Aktiv har flere ganger tidligere skrevet om at overvektige ofte blir sett på som syke, uten at man har konkrete helseplager. Faktum er at overvektige kan ha en meget sunn helseprofil uten antydninger til fedmerelaterte sykdommer.

- Det er det store fedmeparadokset. Slanke mennesker kan ha livssttilssykdommer som overvektige ofte får på grunn av fedme, mens overvektige ikke er syke i det hele tatt. Vi vet ikke hvorfor det er slik, men det virker som enkelte er arvelig beskyttet til å tåle overvekt, har han tidligere sagt.

- Det er fortsatt slik at det ikke lønner seg å være overvektig. Er du overvektig har du økt risiko for hjerte-/karsykdommer, sa han.

Les flere saker på DN Aktiv

Fet, men sunn og sprek

Uenige om hva som VIRKELIG gjør oss fete (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.