Moderne livsstil får ofte skylden for et økende globalt fedmeproblem. Vi beveger oss for lite. Fedmeforsker ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth, er av en litt annen oppfatning.

– Energitette matvarer som vi i vestlige samfunn får i oss altfor mye av. Det gjør oss tykke. Ikke at vi ikke trener!

Det høres kanskje ikke ut som noe nytt. Men i slutten av juli ble det publisert en studie som har fått i gang debatten om hva det er som virkelig gjør oss fete.

Et amerikansk forskerteam så på det totale daglige energiforbruket til hadzafolket i Tanzania. De er det siste heltids jeger/sanker-folket i Afrika. Mennene jakter med pil og bue på bavianer, antiloper, fugler og andre dyr. De sanker også honning fra bier, og graver etter røtter. Altså, sammenlignbart med livsstilen til våre forfedre.

Forskerteamet ledet av Herman Pontzer ved Hunter College i New York City, sammen med David Raichlen ved University of Arizona og Brian M. Wood ved Stanford, kunne ved hjelp av moderne instrumenter måle hadzafolkets energiforbruk.

 

Til tross for lange jaktdager på savannen klarte ikke forskerne å se vesentlige forskjeller i energiforbruket til voksne i USA og Europa, og stammefolket. Forskerne gjorde flere analyser der kroppsvekt, fettprosent, alder og kjønn var med i beregningene, men ingen resultater viste altså forskjeller i det totale forbruket.

Funnene viser at stoffskiftet kan være relativt konstant blant befolkningsgrupper, og utfordrer oppfatningen om at fedme i vestlige populasjoner er et resultat av redusert energiforbruk sammenlignet med «før i tiden».

«Disse resultatene markerer kompleksiteten i energiforbruket vårt. Det er ikke bare en funksjon av fysisk aktivitet. Stoffskiftet kan være mer en del av vår felles evolusjonære fortid, enn vår mangfoldige moderne livsstil», skriver forskerne i en pressemelding.

Ikke trening det står på
– Meget interessant, og jeg registrerer at dette er utført med solide vitenskapelige metoder, påpeker Jøran Hjelmesæth.

– Skal man være kritisk, så er testen utført kun på tilsammen 30 personer fra denne stammen, og de er slanke fra før. Men man kan ikke diskutere energiregnskapet her, og det er det som er avslørende.

– Skal vi få bukt med fedmeepidemien, må folk forstå at det ikke er treningen det står på. Trening er bra for helsa, og det kan hjelpe hvis man ønsker å gå ned i vekt, men vi må ikke la oss lure, sier han.

 

– Du skal løpe forferdelig mange timer i uken for at du skal gå vesentlig ned i vekt – gitt at du ikke forandrer kostholdet ditt.

Hvis du for eksempel kutter 2000 kilokalorier (kcal) fra ditt daglige inntak, vil du gå ned omtrent to kilo i uken. Skal du få til samme nedgang bare ved å trene, må du forbrenne 2000 kcal ekstra daglig – og det er ikke gjennomførbart for de fleste av oss.

Bolleslakt
Allikevel får Hjelmesæth ikke sjelden henvendelser fra folk som har begynt å trene for å gå ned i vekt, men som overhodet ikke lykkes.

– Det er den pågående markedsføringen av energitette matvarer som i stor grad har skylden for at folk blir tykke. Hvem har vel ikke blitt fristet av fem nystekte velduftende boller til under 20 kroner? Jeg er selv veldig glad i boller. Kaloriinnholdet i én hvetebolle på min nærbutikk er 309 kcal per 100 gram, og den veier omtrent 140 gram. Hver hvetebolle inneholder altså omtrent 430 kcal. Er folk klar over dette?

– Jeg spiser gjerne to. Det blir 860 kcal – langt mer enn i normal middagsporsjon. Én bolle om dagen er nesten en halvkilo opp i uken. Det er der vi MÅ begynne.

Kvinner mer sulten
I en artikkel på Runners World står det at mye løping kan gi vektoppgang. Årsaken er enkel: du blir sulten av lange økter.

- Maratontrening består av lange økter og dette gir store utslag på apetitten din, sier professor Jenna Bell til magasinet.

Hun mener sultfølelsen etter trening er større hos kvinner enn menn.

- Forskere ved University of Massachusetts har oppdaget at økt sultfølelse etter hard aktivitet er sterkere hos kvinner enn menn fordi trening skyter fart i produksjonen av appetittregulerende hormoner. Det viser seg at menn ikke er like mottagelige for disse endringene som kvinner.





Les flere saker på DN Aktiv

Nike vekker oppsikt med "overvektsreklame"

Matfellen som gjør deg fetere

Fordelene med å være overvektig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.