Det er faglig leder for akademiet for personlig trening (aftp) Martin Norum som mener dette.

- De fleste hardgainere føler selv at de kan spise «hva som helst» og store mengder mat, men likevel legger de ikke på seg. I enkelte tilfeller møter hardgainere slibrige komentarer fra de som opplever at det er enkelt å øke kroppsvekt og muskelmasse, sier han til side3.no.

Økt muskelmasse
En "hardgainer" er en person som sliter med å gå opp i vekt, primært muskelmasse.

- For stort sett alle og enhver er kondisjonstrening å anbefale, men for de som sliter med å gå opp i vekt vil ekstra aktivitet som dette gjøre veien mye vanskeligere som følge av at det brukes mer energi. Kondisjonstreningen motstrider styrketreningen på den måten at man forbrenner mer og at denne typen trening sender motsatte signaler til musklene sammenlignet med styrketrening. Over tid kan dette bremse muskelveksten, forklarer Norum.

De fem store
Den personlige treneren anbefaler personer som sliter med å legge på seg muskelmasse styrketreningsøvelsene kalt "de fem store" (baseøvelser for hele kroppen) - knebøy, markløft, benkpress, skulderpress og chins/pullups.

- Generelt er det kanskje enkelt å si at man bør spise mer mat, men samtidig skal man huske på å ha helsa i bunn. Sørg for at du utnytter det maksimale potensialet av den kroppen og genetikken du har blitt tildelt. Ikke la «høy forbrenning» og «lite mat» bli billige unnskyldninger, sier Norum.

Oppgjør med sittende øvelser
Før sommeren tok Norum også et oppgjør med sittende treningsøvelser.

Vi er ikke skapt for å sitte så mye som vi gjør i dag, og det er mildt sagt behov for å rette opp i denne ubalansen. Altfor mange sitter store deler av dagen. Derfor er det jo nærmest et paradoks at vi til og med skal sitte når vi er på treningssenter, sa Norum da.

Han siktet til øvelser i apparater der du utfører fastlåste bevegelser fra sittende posisjon.

Selvfølgelig er all trening bra for folk, og man får god effekt av enkelte sittende øvelser. Det er mer for å gjøre folk bevisst på hvor mye man faktisk sitter, og at små grep kan snu uvanen.

I disse øvelsene bør du reise deg opp.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.