Claude Bouchard er professor i genetik og ernæring ved Pennington Biomedical Research Center på Louisiana State University. Sammen med kolleger har han sjekket i alt 1687 raske og sunne forsøkspersoner.

I alle seks studiene femgikk det at alminnelig mosjon hadde en negativ effekt på 10 prosent av deltagerne. Effektene bestod i at verdiene på minst en av disse parametrene ble forhøyet: blodtryk, insulinnivå, kolesterol eller triglycerider - fettstoffer i blodet. Alt dette kan settes i forbindelse med hjertesykdommer.

Syv prosent av deltagerne hadde forhøyede verdier på to av paratmetrene, mens kun én prosent viste høye verdier på tre.

Forskerne vet ikke grunnen til at det er slik, og kan derfor heller ikke komme med anbefalinger til hvordan folk skal forholde seg til mosjon.

Resultatene har i følge New York Times startet en debatt i USA om hvorvidt myndighetene bør utvise mer forsiktighet omkring deres anbefalinger av motion, fordi langtidseffekterne aldri er blitt fastslått vitenskapelig.

Studiet har begrensninger
Det danske nettstedet videnskab.dk har fått en medisinprofessor ved Københavns Universitet til å se på hele studiet. Overlege Bente Klarlund mener studiets styrke er at den tar for seg flere studier og en stor gruppe mennesker. Men likevel mener Klarlund det er mangelfullt.

- Der er helt klart noen begrensninger i studiet. Det er ikke velkontrollert. For eksempel er det ingen opplysninger om forsøksdeltagernes før-verdier, dvs. før tok blodprøver av dem. Derfor vet man reelt sett ikke om deltagerne eksempelvis hadde spist et fettholdig måltid rett før blodprøvene, elelr nettopp hadde vært ute å løpt, eller hadde høyt blodtrykk på grunn av en psykisk opplevelse, sier hun.

Hun understreker også at forskerne kun har undersøkt for fire parametre. Hun håper ingen konkluderer med at trening er farlig på bakgrunn av studiet.

- Da ville man gjort seg selv en bjørnetjeneste, sier hun.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

- 4 x 4 trening er naivt

Redd for hjertet - dropper trening (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.