En av tre triathleter er menn i 40-årene. Sporten er i rask vekst og har eksplodert med 51 prosent siden 2007, ifølge Sporting Goods Manufacturers Association.

Og det var i 2007 Kåre Hansen fra Bergen fikk et nytt og smertefritt liv som ga revmatikeren nytt håp: Endelig våget han å tro på drømmen om én gang å gjennomføre en triathlon.

- Noen år tidligere var jeg så syk at det var stor sjanse for at jeg skulle bli ufør. Jeg var sykmeldt i lange perioder og slet med store smerter. Men takket være nye medisiner fikk jeg et nytt liv i 2007. Siden har jeg vært smertefri, jeg har økt treningsdosene og kom inn i et treningsmiljø med flere Ironman-deltakere. Da jeg så at de ikke var noen supermennesker, bestemte jeg meg for å gjennomføre en Ironman, jeg også. Drømmen ble en realitet i 2008, forteller Kåre Hansen.

Kaster seg på bølgen
Han er ikke den eneste noen-og-førti-åringen som har kastet seg på triathlon-bølgen:

Stadig flere middelaldrende menn velger å holde seg unge ved å kombinere en idrett som består av sykling, løping og svømming.

Fenomenet er fremtredende både i USA, Storbritannia og Norge. I London har disse mennene til og med fått en egen betegnelse: De kalles "Mamils", som står for "middelaldrende menn i lycra", skriver The New York Times.





Hypen startet da triathlon ble en del av OL i Sydney i 2000, ifølge Skip Gilbert, som er tidligere toppleder i USA Triathlon.

- Før det var inntrykket at triathlon bare var for Ironmen, sier han til The New York Times.

- Men en kortere olympiske distanse fikk flere atleter til å omfavne sporten. I stedet for å bruke 15 timer i en Ironman, kunne man nå gjennomføre triathlon på tre timer. Da ble sporten umiddelbart langt mer interessant, sier han.

Liker intensive økter
Kåre Hansen er enig. Etter én Ironman har han konsentrert seg om triathlon, enten sprint eller olympisk distanse. Hansen, som til daglig jobber som forskningssjef ved IRIS, har to seire i lokale Norgescup-stevner i triathlon klasse 40-49 år på merittlisten. Og han har definitivt bevist at også folk med relativt alvorlige, kroniske sykdommer kan hevde seg i toppen - så lenge man trener riktig og er godt motivert.

- Det krever mye tid å drive med dette. Selv er jeg mest glad i litt kortere distanser og liker de mer intensive treningsøktene best. Triathlon er en ideell idrett, siden man får trent hele kroppen og kan trene så variert. Jeg synes det er kjekkere å trene litt forskjellige ting i stedet for bare å løpe, bare sykle eller bare svømme. Faren for belastningsskader blir også redusert, sier han.

Han trener i gjennomsnitt åtte til ti timer i uken, men sparer mye treningstid ved å sykle eller løpe til og fra jobb - en tur på 11 kilometer hver vei.

- Jeg trener ikke så mye, men jeg tror jeg trener riktig, sier Hansen.

"40 is the new 20"
I 2000 var det 50 triathlon-klubber i USA, i dag er det hele 831 klubber spredt over hele landet. En stor del av veksten står tidligere langdistanseløpere for.

- Triathlon er mye bedre for kroppen enn langdistanseløping. Hvis du skades av løping som triathlet, kan du fortsatt svømme og sykle, sier Dr. Michael J. Neely, som er medisinsk direktør ved New York Sport Medicine and Physical Therapy, til The New York Times.

- 40 is the new 20, sier John Duke, som er redaktør for magasinet Lava, som retter seg spesielt mot menn som drømmer om Ironman.

- Og i triathlon er ikke 40 gammelt. Median-alderen i sporten er 41 år, legger han til.

I tillegg er menn i 40-årene de som bruker mest penger på fancy sportsutstyr - og i triathlon er dyrt og riktig utstyr viktig for å avansere på resultatlistene.

- Det er i tiden at folk søker utfordringer og gjerne litt ekstreme utfordringer. Triathlon oppleves nok som noe litt ekstremt, men er en suverér konkurranseform, slik jeg ser det, sier Kåre Hansen.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Ny studie: 4 minutter hardtrening er nok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.