Av 2000 løpere som ble studert av forskere under Milwaukee Lakefront Marathon i 2011, landet hele 93,7 prosent på hælen, viser forskningsresultatene som ble lagt fram i International Journal of Sports Physiology and Performance tidligere i høst.

Forskerne fra Medical College of Wisconsin undersøkte løperne etter omtrent åtte kilometer i løpet, og av det store flertallet av hælløpere kunne de ikke se om det var forskjeller kjønnene i mellom.

Av de 126 løperne som ikke landet på hælen fant ikke forskerne noen signifikant forskjell på hva slags sko deltakerne brukte, eller hvor fort de løp.

Skadeforebygging
Denne kunnskapen mener forskerne kan brukes til å hjelpe idrettsleger til å stille riktig diagnose, ved hjelp av biomekaniske analyser av et hælsteg.

Til tross for at så mange lander på hælen er det mange som mener det ikke er naturlig, og er grunnen til alle løpeskadene.

Ikke naturlig
- Det er viktig med god løpeteknikk. Å lande på hæl er ikke naturlig, og man pådrar seg skader fort, sa ultraløper Geir Frykholm til DN tidligere i år.

- Bare prøv dette: Ta av deg skoene og løp rolig på hælen en stund, og du merker nok fort at det ikke går. Hælbenet er ikke skapt for å være støtdemper. Vi skal bruke scener og muskulatur til å ta i mot støtet, og da må vi ha et landingspunkt lenger fremme, sa han.

Land hvor du vil
Maratonløper Øystein Sylta er av en annen oppfatning og mener det er det samme hvor du lander på foten.

- Jeg fatter ikke hvorfor folk skal lære å lande på forfot. De færreste lander på forfot. Jeg lander på hælen. Det er kondisjonen som er avgjørende for hvor fort du løper. Når jeg løper rolig lander jeg på hælen. Middels fart lander jeg på mellomfot, og på høy hastighet så lander jeg på forfot. Så enkelt mener jeg løpeteknikk er. Man trenger for ikke forfotsko for eksempel, sa Sylta til DN.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.