- Langrenn for eksempel, er en idrett hvor det er veldig mange engasjerte foreldre og trenere. Samtidig er det et stort fokus på utstyr og gli som gjør at det ofte blir et resultatpress på de unge utøverne. Da blir fokuset mer på prestering og ikke mestring, som er et viktig moment i treningen til de unge, sier fagsjef for trening og fagansvarlig for styrke og utholdenhet ved Olympiatoppen, Espen Tønnessen, til treningsmagasinet.no

Han har klare meninger om hvordan unge utøvere bør trene fra tidlig alder.

- Tren variert
- De viktigste momentene er at barn og unge i alderen 12 – 16 år bør trene variert og lystbetont. Det skal være en forlengelse av leken i barndommen – trinn for trinn. Det er her hovedskillet fra voksentrening ligger, sier Espen Tønnessen.

Mens voksne fokuserer mer på spesialtrening innenfor sin idrett, skal barne- og ungdomstreningen bære preg av mestring og ikke være resultatorientert, understreker han.

- De bør trene målrettet, men ikke så systematisk som voksne gjør. Intensiteten bør heller ikke være så stor og nøyaktig. Treningen skal være fornuftig og hensiktsmessig for hvordan de vil utvikle seg videre, forteller Tønnessen til treningsmagasinet.no

Les også på treningsmagasinet.no: Ny inspirasjon i innendørs trening

Mer uorganisert
Tønnessen understreker at han ikke er redd for stor fysisk aktivitet blant barn og ungdom. Det er ikke slik at de yngste ikke bør trene like mye som voksne, men skillet går på organisert og ikke-organisert trening. Han mener de yngste bør fokusere mer på de ikke-organiserte treningsmetodene.

- 20 til 30 timer i uka totalt med organisert og ikke-organisert trening, vil jeg si er en treningsmengde som er helsemessig bra for de mellom 12 – 16 år. Men så mye som 80 – 90 prosent av basistreningen bør være ikke-organisert trening for de aller yngste. Variasjon er nøkkelordet her, sier Olympiatopp-sjefen.

På treningsmagasinet.no kan dulese hele artikkelen og se hva Hanne Staff mener om saken. Den tidligere orienteringsløperen er i dag leder for avdelingen Unge Utøvere ved Olympiatoppen.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Northug-pappa trapper ned

Tallet som avslører kondisen din

4 minutter hardtrening er nok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv og Flytsonen