Å gå en langtur er et vidt begrep. La oss nå dvele litt ved den ekstreme varianten der vedkommende går langt for å teste hvor langt det går an å gå, uten å sove. Dette handler ikke om en militær utmarsj, men en helt alminnelig mosjonist på 44 år. Han heter Henning Lauridsen, og hvis du allerede har tatt en titt på kartet lenger ned på denne siden, vil du antageligvis ha båslagt denne advokaten som relativt fordugget. Kanskje har du rett. Men la nå mannen først få forklare seg.

– Det er ingen ting som tilsier at den typiske helgeturen på ski skal være begrenset til noen få mil – altfor få legger ut på langturer i helgene, sier Lauridsen som for to helger siden gikk 23 mil på 25 timer.

 

Han har fotodokumentert den strabasiøse ferden, for deg som ikke stoler på advokater.

– Jeg gikk på ski fra Gjøvik til Oslo for et par år siden, nå tenkte jeg det kunne være spennende å gå frem og tilbake. I tiden vi er inne i nå passer det også godt å gjøre slike «stunts», det er lyst lenge og færre timer med hodelykt.

 

Ikke så ille
Du er kanskje fortsatt ikke overbevist om at mannen er vel bevart, men å gå en 23-milstur høres verre ut enn det i virkeligheten er, mener han.

– Voksne gjør sjelden ting man ikke vet om man klarer å gjennomføre. Slik har det i alle fall vært med meg. Det er lett å safe, uansett hva det er snakk om. Jeg visste ikke om jeg klarte denne turen, derfor prøvde jeg. Det er jo gøy å starte på noe slikt og ikke ane utfallet.

 

Lauridsen er avdelingsdirektør og advokat i Norsk Boligbyggelag og bor på Østerås i Bærum, like utenfor Oslo. Derfra er det et stykke til Gjøvik, spesielt gjennom Nordmarka og heiene nordover. Det var fredag for et par uker siden 44-åringen tok seg fri fra jobb og la i vei tidlig om morgenen. På vei ut av komfortsonen.

– Jeg gikk veldig økonomisk på ski og anstrengte meg ikke. Underveis la jeg selvfølgelig inn matpauser, men jeg passet på ikke å være i ro for lenge. Jeg skulle gå, det var ingen ekspedisjon med overnatting dette.

– Ok, ut av komfortsonen, rolig tempo, matpauser, stunt. Men hvordan var kroppen uken etter?

– Overraskende bra. Jeg syklet på jobb mandagen etter og følte meg ikke spesielt sliten. Jeg kunne nok gått lenger, men det er føttene som er den begrensende faktoren. De blir såre og blemmete. Men rent fysiologisk var ikke dette noe problem – og jeg er langt fra en supermosjonist.

Og tro det eller ei, han mener mange ville hatt stor glede av å legge på noen mil ekstra under helgeturen.

– Ungdommen har lettere for å teste grensene sine, og gjøre noe man ikke har gjort før. Men det er jo bare å kjøre på selv når man er litt opp i årene.

– Jeg har alltid hørt at det bor mer i oss enn det vi aner, og det fikk jeg bevist overfor meg selv.

 

Må prøve
Han tror mange vil bli overrasket over hvor lenge de klarer å være i aktivitet i strekk.

– Det høres langt ut i kilometer, men man må bare prøve. Og hvilken fantastisk naturopplevelse man får.

– Frister det til gjentagelse?

– Det gjør nok ikke det. Det tar jo en hel helg. Du må sove ut og restituere. Men jeg fikk smaken på å teste meg. Kanskje gjør jeg noe lignende på sykkelen til sommeren.

















Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.