Den store sykkelsnakkisen i år har vært 29ér ( twentyniner). Den har tre tommer større hjul enn den vanlige terrengsykkelen og skal være lettere å sykle i terrenget med (tekniske partier). Flere toppsyklister har byttet, og salget har vært formidabelt siden snøen forsvant. Så etterspurt er sykkelen, at alle importører stort sett har tomme lagre, og den tradisjonelle 26 tommeren kommer høyst sannsynlig på billigsalg utover høsten fordi ”ingen” vil ha den.

<b>Disse stjernene har byttet til store hjul</b>

Men så var det Birken da. Flere spådde 29ér til topps. Det ble nesten full pott. Etter de opplysningene DN Aktiv har fått inn så ble fordelingen slik:

Damer(elite)
1.29er
2.29er
3.29er

Menn (elite)
1.26er
2.29er
3.29er

Av samtlige pallplasserringer er det altså kun Lars Ragnar Manengen som ikke har byttet sykkel.

- Forrige gang jeg satt på en 29ér var i mai. Det fungerer ikke like godt for meg. Jeg synes sykkelen blir for tung, sier han til DN Aktiv dagen etter den etterlengtede birkenseieren.

Lettere enn 29er
Han trives best på 26-tommeren sin. Den har dempegaffel foran, og er lettere enn en 29ér med dempegaffel.

- Jeg synes det er ganske stor forskjell på syklene. Det er lettere med en 26 tommer, men når det blir skikkelig teknisk terreng så er 29éren bedre å sykle på. Men jeg synes ikke det er så tøffe forhold i Norge, og spesielt ikke under Birken, sier Manengen.

Han har fra før tre andreplasser i Birken, men kunne altså i går juble for sin første store triumf fra Rena til Lillehammer. Selv om svært mange av konkurrentene hans nå har gått over til store hjul på terrengsykkelen sin, kommer ikke lillehammersyklisten til å følge strømmen. Han har nemlig bestemt seg for å vente med sykkelbytte til neste modell på markedet kommer til Norge – 27,5 tommer.

Les også: Kritisk til doptesting av 50 år gamle mannfolk

Lik geometri
- Det er den jeg venter på nå. Da trenger jeg ingen annen sykkel. Det er noen få i verdenstoppen som bruker den allerede, men jeg får ikke sykkel før om et år eller to.

Hvorfor er du så overbevist om at den passer deg perfekt?

- Sykkelen har lik geometri som vanlig 26 tommer, og det er liten forskjell i hjulvekt. Så den føles ikke så mye tyngre å sykle på, men alle som har brukt den hevder de først merker forskjell når de går tilbake til en 26 tommer.

Det er foreløpig uvisst når denne sykkelen kommer til å selges i Norge.

 

Værgudene var endelig på Birkens side i år, og kombinert med en rekke utbedringer av traseen så kjørte mange inn til personlige rekorder. Arrangøren melder om færre vanlige sykkelskader enn tidligere, og et par alvorlige skader - men ingen livstruende.

Neste år arrangeres Birkebeinerrittet 31. august. Ordinær påmelding starter 15. novemeber 2012.

Resultater kvinner elite
1. Pia Sundstedt 3:06:42
2. Heidi Rosasen Sandstø 3:12:01
3. Borghild Løvset 3:12:11

Resultater menn elite:
1. Lars Ragnar Manengen 02:43:24
2. Martin Olsen 02:43:29
3. Truls Engen Korsæth 02:43:31

Les flere saker på DN Aktiv

Birken-triumf for Manengen

Sjette Birken-seier for Sundstedt

Nå kan du gjør tidenes sykkelkupp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.