Sykkelleverandører får nesten ikke solgt tradisjonelle terrengsykler med 26 tommer hjul. Alle ser ut til å hive seg på 29 tommer trenden.

- Jeg vil tro at over 50 prosent av de som har kjøpt ny sykkel til Birken i år, har kjøpt 29ér (twentyniner), sier redaktør i bladet Terrengsykkel Øyvind Aas.

Alle i bransjen han har vært i kontakt med bekrefter at salget har økt drastisk dette året. Samtidig er det ingen syklister som tidligere har vunnet Birken på 29ér.

- Pallen i fjor er vel det nærmeste spå vidt meg bekjent. Vinneren syklet på hardtail 26 tommer, nummer to på fulldempet 26 tommer og tredjeplassen med 29 tommer.

Så fortsatt ikke sykkelen som avgjør rittet altså?

- Nei heldigvis. Vi må gjøre jobben selv. Det er fortsatt den beste syklisten som vinner.

 

DN Aktiv har skrevet flere saker om hvordan salget av 29er har tatt av denne sesongen. ikke alle mener sykkelen passer best i Birken. Giant Store i Drammen har bekreftet enorm interesse for 29er, men daglig leder i butikken, Hans Jørgensen, tror ikke vi får en birkenvinner på store hjul.

- 26 tommer akselererer raskere. Hvis en av favorittene bruker vanlige 26 tommer og er med i teten mot slutten av rittet, har ikke 29eren sjanse til å følge under rykk. Da må man i så fall ha rykket fra konkurrentene på forhånd, men jeg tror ikke vi ser det med det første, sa Jørgensen.

Øyvind Aas er uenig. Han tror fort vi kan få en birkenvinner på denne sykkelen, selv om Birken er mer et grusritt å regne – der 29eren ikke kommer til sin rett.

Les også: Nå kan du gjør tidenes sykkelkupp

- Det er klart en 29er-syklist har akkurat samme mulighet til å følge en 26er-sykliist i rykk. Det er ikke så store forskjeller det er snakk om her. Dessuten ble OL-gullet i terrengsykling vunnet på en fulldempet 29er-sykkel, i en spurt, sier han.

Ola Kjøren og Nina Gässler er to av de fremste terrengsykkelprofilene i Norge som i år har gått over til 29er. I tillegg har alle proffene på Team United Bakeriesgått over til 29er.

Vant på hybridsykkel
- Rune Høydahl, Håkon Austad og Jo Nordskar sykler alle på store hjul. Austad er årets norgesmester i rundbane. Jo Nordskar tok sølv - begge er favoritter til seier på lørdag, på store hjul. Rune Høydahl har forresten vunnet Birken på store hjul en gang, men da på en hybridsykkel.

Får mosjonister utbytte av en slik sykkel da?

- Jeg de får utbytte av det i terrenget, også i Birken, da 29eren virker tryggere, spesielt vil dette kunne være fint ned til Djuposet og ned Ballettbakken. Men på grusveier forøvrig så ruller ikke 29er noe fortere enn 26.

Slike sykler brukte topp fem herrer under fjorårets Birken:

1. Stian Remme 26 tommer

2. Matthias Wengelin 26 tommer fulldempet

3. Håkon Austad 26 tommer

4. Jo Thorson Nordskar 29 tommer

5. Lars Ragnar Manengen 26 tommer

Les flere saker på DN Aktiv

Sjekk dette før du kjøper drømmesykkelen

Sykkelen som bryter alle grenser

De råeste stedene å sykle (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.