DN Aktiv har tatt en ringerunde til en rekke sykkelimportører. Alle bekrefter: Salget av sykkeltypen 29er har tatt helt av i år. Sykkelen har 29 tommer hjul. Tradisjonell terrengsykkel har 26. Førstnevnte skal gi høyere maksfart, og være god å sykle i terrenget med.

Nisjeprodukt
- Salget har økt mange hundre prosent i år. Det er helt utrolig. I fjor solgte vi 600 – til nå i år over 3000. Nesten alt er utsolgt, sier Stian Steen-Olsen i Stian Sport som importerer Merida.

Sykkelen er ikke ny. Den har vært mulig å få tak i lenge. Men det er først i år folk plutselig har bestemt seg.

- Det har vært et nisjeprodukt i Norge i snart ti år, men alle har kjøpt vanlig terrengsykkel med 26 tommer hjul.

Ny størrelse på vei
For å gjøre forvirringen større kan også en ny type sykkel etter hvert kommer til å blande seg inn. En terrengsykkel med 27,5 tommer hjul – på bransjespråket kalt 650 B.

- Ja det er en mellomting. Dette er en sykkel som blir brukt av enkelte verdenscupdeltakere. Vi tar foreløpig ikke inn denne, men følger utviklingen nøye gjennom de ulike sykkellagene vi sponser, sier Steen-Olsen.

Alle vil ha den
Også Giant Store i Drammen bekrefter enorm interesse for 29er.

- Det er vel først i år at vi har tatt inn mange slike sykler. Alle vil ha den. Spesielt de som søker sykler i høye prisklasser, sier Hans Jørgensen som er daglig leder i butikken.

Ikke like rask i Birken
Men i utgangspunktet har Jørgensen vært skeptisk til å ta inn denne modellen.

- Har vært litt motstander av 29er, men du kan si at vi bukket litt under for presset i år.

- Mener du 26 tommer hjul er bedre?

- Den akselererer raskere. Jeg tror for eksempel ikke vi kommer til å få en Birkenvinner på 29 tommer hjul. Hvis en av favorittene bruker vanlige 26 tommer og er med i teten mpt slutten av rittet, har ikke 29eren sjanse til å følge under rykk. Da må man i så fall ha rykket fra konkurrentene på forhånd, men jeg tror ikke vi ser det med det første, sier Jørgensen.

- Mannen i gata har uansett ikke bruke for en 29er, mener han.

Les flere saker på DN Aktiv

Dette er ekte terrengsykling

Proffsyklist slakter norske bilister (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.