Klokken er 06.30 på Sjusjøen. Det er andre juledag og stille etter stormen. Stein Erik Engesveen (66) sender sms til mosjonsløperne i Team Sport 1 Lillehammer om at planen skal følges: Testrennet starter om to timer.– Det er dette som skal til. Det som skaper kondisjon og fremgang, er tøff trening og konkurranser. For mosjonister er testrenn den beste treningen som finnes, sier han.

Engesveen er tidligere landslagsløper i friidrett, men har også vært skitrener i 31 år. Blant annet har både Erling Jevne og nåværende Marit Bjørgen-trener Egil Kristiansen fått opplæring av ham. Han er ikke i tvil om hva som fungerer best:

– Knallhard trening! Mange, og spesielt mosjonister, er for snille med seg selv. Én ting er koseturer med familien, men skal man trene for å oppnå fremgang, nytter det ikke med rolige turer i ny og ne. Man må gå seg sliten og puste hardt ofte. Da først påvirkes kondisjonen ordentlig.

Stein Erik Engesveen (66). Trener mosjonister på laget Team Sport 1 Lillehammer. Vært skitrener for ulike grupper i 31 år. Tidlligere landslagsløper i Friidrett - har NM-gull på 200- og 400-meter.
Stein Erik Engesveen (66). Trener mosjonister på laget Team Sport 1 Lillehammer. Vært skitrener for ulike grupper i 31 år. Tidlligere landslagsløper i Friidrett - har NM-gull på 200- og 400-meter. (Foto: Olsen, Geir)

Vil ha flere turrenn
Mosjonslaget han trener, består av 32 løpere på forskjellige nivåer. Alle har familier, mange tar merket i Birken, og noen vinner klassen sin. Alle går testrenn – selv få timer etter julemiddagen.

– Vi kjører testrenn de helgene det ikke er et lokalt turrenn å delta i. Det er meget populært, og de fleste stiller. Lokale turrenn kan det med fordel bli flere av i Norge, jeg tror det har stort potensial for å dra med seg mange som skyr de store massemønstringsrennene som pesten, sier Engesveen.

Når treningsøkten handler om å komme seg fra a til b raskest mulig, skjer det noe med løpere på alle nivåer, ifølge skitreneren, som har hjulpet mange turløpere til merket i Birken.

Lettere å koble av
– Man må like å ha det vondt, og det er lettere i slike settinger. I tillegg gjør det mosjonister mer konsentrerte. Følelsen etter en konkurranse er meget god, og det er fordi man setter på seg skylapper og ikke tenker på annet enn å komme til mål fort. På rolige turer kan ofte hverdagslig stress følge med. Mange har konkurranseinstinkt uten å være klar over det. Det er sunt for kropp og sjel, sier Engesveen.



Testrennet andre juledag er en tradisjon for det Lillehammer-baserte mosjonsteamet. Traseen er litt ulik fra år til år, men normalen er konkurranselengde på cirka en time.

Klokken 11 er alt over. Geir Strandbakke vinner den uhøytidelige testen på 23,3 kilometer. 20 mosjonister har fått seg en skikkelig gjennomkjøring.

– Det er gøy å se voksne mennesker gnistre i løypa. Jeg har trent kretslag og yngre løpere i mange år, men å trene mosjonister er akkurat det samme. De følger instrukser, men er selvfølgelig ikke like hissige på grøten som ungdommen. Og det er da enda godt, sier Stein Erik Engesveen.



Teste formen i et turrenn?Her er terminlisten(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les også: Lover rask formstigning på 7 uker

Råkjøret som får deg i toppform



Les flere treningssaker på DN Aktiv