- De kommer til å gjøre det helt feil tenkte jeg om produsentene, sier Christopher McDougall til DN Aktiv.

Barbeint løper han lett oppover operataket. Det er slik han liker det. Ingen sko. Bare føtter mot underlaget.

Forfatteren er bekymret for at løpingen skal bli fremstilt slik trening og sport ofte gjør i filmer.

- Når du ser løping på film er det alltid slik at man skal være så tøff, og det er dette du må gjøre for å være så tøff, sier han.

- Det motsatte av tøff
- Løping er det totalt motsatte av å være tøff. Det handler virkelig bare om å ikke være tøff, men å lytte til kroppen og være oppmerksom. Alle filmer om løping og sport generelt handler om «dette gjør så vondt, men jeg er så tøff at jeg fortsetter», sier McDougall.

Nå er han likevel beroliget av skuespiller Peter Sarsgaard, som skal regissere filmen.

- Det har vært veldig bra med Peter, for jeg kan si det til han. Og det er betryggende at han forstår, sier McDougall.

Det jobbes for tiden med et nytt manuskript. Om alt går etter planen starter de filmingen i januar.

Heftige debatter rundt løpetrend
Barfotbølgen startet i California i USA etter at McDougall skrev den amerikanske bestselgeren «Born to run» om Tarahumara-indianerne i Barranca del Cobre i Mexico som løp og løp og løp - uten annet på bena enn noe som lignet på strandsandaler.

Det har vært heftige debatter og mange meninger rundt løpetrenden. Blant annet gikk en av verdens mest meritterte langdistanseløpere, Ingrid Kristiansen, ut og sa hun ble provosert av barfottrenden.

Les: Advarer mot barfotløping

Lærte løping på nytt
McDougall ble selv opptatt av barfotløpingen etter å ha vært plaget med skader.

 

- Da jeg traff Tarahumara-indianerne hadde jeg ikke løpt et steg på nesten fem år på grunn av plager, sier han.

Måten de løper på lærte han noen enkle ting.

- Ikke fortsett om det gjør vondt. Stopp opp og vær oppmerksom på hva som skjer med kroppen din, sier barfotentusiasten.

Han drømmer om at millioner av mennesker skal oppdage det han har lært, og begynne å løpe rundt barbeint.

- Hva om millioner på millioner av mennesker får dette budskapet og plutselig over natten blir millioner av mennesker interessert i å løpe. Tenk så fantastisk det ville vært, sier McDougall.

Studier ved Harvard University konkluderer med at den viktigste fordelen med barfotløping hvordan foten treffer bakken:

I en dempet løpesko vil de aller fleste lande på hælen og rulle over til tåballene for å dempe støtet. Men tar du av deg skoene, tvinges du til å lande lenger frem på foten, noe som kan være en fordel med tanke på belastning og skader.

Leddene i resten av benet ditt vil også melde seg som støtdempere. Dermed vil du naturlig løpe på en mer skånsom måte, mener barfottilhengerne.

Blir mer fremtredene i filmen
Den kommende Hollywood-filmen vil trolig handle mye om han selv, ifølge McDougall.

- I boken er jeg nesten usynlig, men jeg vet at Peter har planer om å lage filmen mer om meg enn slik boken er skrevet, sier han.

Skal du spille i filmen?
- Det vet jeg ikke, men jeg vil gjerne at datteren min skal ha en liten rolle. Hun ser virkelig ut som en liten Tarahumara-jente, så det ville vært veldig gøy om hun fikk være med, sier McDougall.

Men en stor stjerne er nesten spikret på rollelisten. Det ser ut til at den populære skuespilleren Jake Gyllenhaal skal spille i filmen.

- Castingen er ikke ferdig ennå, men det overrasker meg om det ikke blir han, sier McDougall.

- Jeg er virkelig imponert over Jake. Jeg fikk mulighet til å tilbringe tid med han og snakket mye med han. Han er en fantastisk fyr. Også er han svigerbror til Peter.

I ekte Hollywood-stil
De tre dro sammen til Colorado for å se et løp. Først opplevde forfatteren Gyllenhaal som en typisk Hollywood-stjerne, som gikk rundt med solbriller og caps for ikke å bli gjenkjent.

- Etter én dag forsto han at på dette lille stedet var det ingen som kjente han igjen. Han fortalte hvor fantastisk jan syntes det var uten paparazzier i det det kommer et par folk løpende bort med kameraer. Jake blir oppgitt og sier «snakker om sola, så...», men de ante ikke hvem han var og gir kamerat rett til Jake og spør om han kan ta bilde av dem sammen med Chris McDougall, forteller forfatteren stolt.

- Bare i denne byen, på denne dagen, med rare ultraløpere, kan noe slik skje. Det er den beste historien, sier McDougall og ler.

Så gjenstår det å se om McDougall inntar de røde løperne i Los Angeles barbeint når boken «født til å løpe» tas til storskjermen.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>- Alle løper dårligere enn på 90-tallet </b>
Advarer mot barfotløping
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.