Klokken er 1000 lørdag formiddag. Parkeringsplassene rundt Frognerseteren i Oslo fylles opp. Skiløypene ligger der nykjørte og innbydende. Den tørre blåswix-vennlige snøen er løs, snøfrisk og etterlengtet.

Heidi Olsen stråler. Hunden hennes derimot, holder seg reservert bak matmor. Zappa er redd menneskene han møter i løypa.

- Dårlige minner
- Ja, skiløypene vekker dårlige minner, sier Heidi Olsen.

- Zappa er kjemperedd. Han er blitt stukket med skistav av hissige skiløpere så mange ganger at han ikke har lyst til å være med på tur mer, forteller hun.

 

Ofte oppstår de negative episodene når hunden har isete og såre poter, og stopper opp for å slikke på dem.

- Da blir han uoppmerksom og kan stoppe opp hvor som helst i løypa, sier Olsen, som legger til at det hjelper å bruke potesokker.

Mer enn én million mennesker i Oslo og Akershus sogner til marka. De største utfartshelgene kan være kaotiske. Arild Sørensen, seniorrådgiver i Direktoratet for naturforvaltning, er godt kjent med hvilke konflikter som fort kan oppstå i møte mellom skiløpere med og uten hund.

Allemannsretten
- Allemannsretten gjelder for alle og gir rett til fri ferdsel og opphold i utmark. Men den sier noe om god ferdselskultur, og for hundeeiere betyr dette i klartekst at man skal ta hensyn til alle som utøver friluftsliv, sier Sørensen.

- Friluftsloven paragraf 11 tar for seg viktigheten av å opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre. Men det står ingenting om forbud mot hund, presiserer han.

Zappa, Tommy, Tara, Ludde, Enzo, Ninja, Xantos, Chico og Mylla. Ingen av dem kan klandres for å være anlagt med digre elefantføtter, men de firbente får definitivt mye pes for å tråkke ned skiløypene, drite i sporet, legge folk i bakken og skremme vettet av lite dyrevante.

Stikker med stavene
Hadde noen stukket staven i Mylla, hadde vi stukket tilbake, hevder Line og Lars Jakob Alveberg som er ute og lufter sin syv måneder gamle nederlandske stabyhoun.

- Jeg skjønner at folk kan bli redde, men å stikke skistaven i hunden er langt over grensen, sier Line, som til nå ikke har opplevd større konflikter på skitur.

- Men Mylla er ung, og frem til nå har vi ikke vært borti mange kranglefanter.

 

Lars Jakob Alveberg sier at hunden, med navn etter et stort vann nord i oslomarka, er i «rosinpausestadiet».

- Det krever mye jobb. Hunden må trenes i å være med på tur, og lære god løypekultur. Det er akkurat som med unger. Jeg håper hunden blir en flott turkamerat en dag, sier han.

Familien vet at konflikter med andre løpere omtrent ikke er til å unngå, og poengterer at begge parter har et ansvar og bør bruke sunn fornuft. De kritiske partiene i løypa er gjerne i bratte nedoverbakker som kommer brått på, hevder de.

- Livredd mange ganger
Ikke mange har trasket flere mil på ski i skogen enn Odd-Bjørn Hjelmeset. Verdensmesteren på 5-mil klassisk fra 2007 har opplevd det meste i sporet, fra is i rubben til bikkjer på rømmen.

- Åh ja, jeg har mange hundehistorier. Jeg har kjørt på ei bikkje under skirenn, jeg er blitt jaget av hissige schæfere. Jeg har vært livredd mange ganger, sier Hjelmeset.

 

- Generelt kan jeg vel si at det ikke er noe bedre med bikkjer i bånd som løper på kryss og tvers og spenner ben på folk, enn løse hunder, forteller vestlendingen.

Mangler kontroll
- Opplever du at mange ikke har kontroll på hunden?

- Ja, det gjør jeg. Det er så mange hundeeiere som ikke skjønner at folk er redde for hunder, og som synes at deres egne firbente «er verdens snilleste». Det er faktisk mange som er livredde for bikkjer. Er ikke alle som er like trygge med en svær schæfer halsende etter seg i stor fart.

Hjelmeset mener det verste er de som har med seg to, tre fire jakthunder på skitur.

- Svære tunge vorstehere, gjerne tre-fire stykker på samme eier, ødelegger løypene noe voldsomt. Små pudler med gamlemor er bare hyggelig, så lenge de ikke driter i løypa, presiserer han.

Mye hundemøkk
Den meritterte klassikeren synes dog det er flott å se hundeeiere med god kontroll.

- Hunden kan være en fantastisk turkamerat, konstaterer han.

Det er lørdag morgen. Henrik André Larsen er tidlig ute for å utnytte vinterværet. Han er overrasket over at det er så mye hundemøkk i skiløypene allerede.

- Det er nykjørte løyper og klokken er ikke mer enn halv elleve, forteller den ivrige mosjonisten.

- Vet ikke om folk er slappere med å plukke opp møkk etter hunden på skitur, men det synes så godt mot den hvite snøen, poengterer Larsen, og får støtte av en ivrig juniorløper som har vært på langtur:

- Det er mye møkk i sporene. Spesielt i bynære områder. Det er bedre dess lengre inn i marka du kommer, forteller Peter A. Gørbitz.

- Våren er verst. Våren er rett og slett noe dritt, bokstavelig talt. Da popper alt fra vinteren opp. Nei, jeg synes ikke hunder er positivt i skiløypene. Jeg har en følelse av at de fleste hundeeiere ikke har kontroll, sier Gørbitz.

Hva mener DU om hunder i skiløypa? Diskutér under saken!

Les flere treningssaker på DN Aktiv

- Helt ufattelig bratt bakke (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Johaug dro inn 650.000 kroner i monsterbakken

Kom i form med Flytsonen