Forskningsresultater viser at mannlige birkebeinere generelt lever lenger enn den mannlige befolkningen for øvrig, skriver Dagens Medisin.

Hjerterytmeforstyrrelse
Men det er ikke bare positive resultater fra forskningen. Birkebeinere lever lenge, men langvarig kondisjonstrening kan gi forstørrede forkamre i hjertet og hjerterytmeforstyrrelse.

Resultatene legges fram i doktordisputasen til overlege Jostein Grimsmo ved Feiringklinikken. Grimsmo vakte oppsikt da han i fjor la fram foreløpige resultater fra studien han nå skal disputere med, som viste en overvekt av hjerteflimmer i den mosjonsgruppen som tradisjonelt gjorde det best i Birkebeinerrennet.

Grimsmo disputerer for doktorgraden om emnet ved Universitetet i Oslo fredag 14. januar

Forkammerflimmer
Forskningen konkluderer med at langvarig kondisjonstrening ser ut å gi økt risiko for å pådra seg forandringer i hjertet som senere i livet kan gi forkammerflimmer.

Studien viser at kondisjonsnivået synker med alderen hos alle, men at de som fortsatt går skirennet Birkebeineren og trener uforandret fra tidligere, har minst reduksjon.

Undersøkelsen kan ikke si noe sikkert om dette skyldes arv hos denne utvalgte gruppen eller effekter av trening.

Studien ble utført ved å undersøke en gruppe mannlige birkebeinerskiløpere med en gjennomsnittsalder på 70 år.

- Høyere livskvalitet
En ny studie, som edes og finansieres av Kavlis forskningssenter for aldring og demens i Bergen, vil finne svar på hvilken effekt trening har for helsen til birkebeinerne, og om det bare er sunt for eldre å presse seg i trening og konkurranser.

- Vår hypotese er at deltagerne i Birken lever lengre og har høyere livskvalitet enn normalbefolkningen, sa professor i geriatri ved Universitet i Bergen, Anette Hylen Ranhoff, sa til DN Aktiv 28. oktober i fjor.

Blant birkebeinere som er 65 år og eldre har 13,7 prosent svart at de har eller har opplevd atrieflimmer, viser foreløpige tall i denne studien som skal pågå helt frem til 2029. Til sammenligning har 11,8 prosent av jevnaldrende i den såkalte Tromsø-undersøkelsen, som er den mest sammenlignbare med hensyn til aldersdata, rapportert det samme.

Forskjellen er ikke statistisk signifikant, ifølge forskerne, og understreker at man kan få atrieflimmer av mange årsaker.

I den omfattende studien ønsker forskerne også å få svar på den generelle fysiske og mentale helsen til birkebeinerløperne.

Les også: Kom i toppform på 90 dager


<b>Tåler tøffere trening enn du tror</b>

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Fredrik Auklands Birken-tips

- Basistrening aller viktigst

Kom i form med treningsklubben DN Aktiv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.