4 av 10 nordmenn har gått på en eller flere korte skiturer i skogen eller på fjellet i løpet av en tolvmåneders periode, mens 29 prosent har vært på en lengre skitur. Hver fjerde nordmann har stått på alpint, snowboard eller telemark, viser Levekårsundersøkelsen 2011.

Byfolk langer ut
I løpet av de siste tolv månedene har 33 prosent av innbyggere i tettsteder med mer enn 100 000 innbyggere vært på en lengre skitur, mens 26 prosent av de som bor i spredt bygde strøk med under 200 innbyggere, har gjort det samme, fremgår det av undersøkelsen. Den er laget av Statistisk Sentralbyrå (SSB) og kartlegger all friluftsaktiviteter i den norske befolkningen.

Andelen som går på ski, er dobbelt så stor blant personer med universitetsutdanning, sammenlignet med personer med lavere utdanning. 56 prosent av befolkningen som har universitetsutdanning på fire år eller mer har vært på en lengre skitur de siste tolv månedene. Blant personer med grunnskole er den tilsvarende andelen 19 prosent.

Undersøkelsen viser at nordmenn er veldig aktive på en rekke områder:

54 % på langtur i skog og fjell
- 81 prosent av befolkningen over 16 år har vært på en eller flere kortere fotturer

- 54 prosent har vært på en lengre fottur i skogen eller på fjellet de siste tolv månedene. 71 prosent av befolkningen har badet i salt- eller ferskvann

- 42 prosent har vært på sykkeltur i naturen.

Yngre er mer aktive i friluftsliv enn eldre, og menn er også mer aktive enn kvinner. De største kjønnsforskjellene finner vi når det gjelder å ha vært på fisketur eller på jakt.

Siden 1997 har det vært en nedgang i andelen av befolkningen som har vært på jakt, fiske-, bær- eller sopptur. Spesielt er det færre som har vært på bær- eller sopptur, viser tallene fra SSB.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Treningen som fikser ryggen din

- BMI-kjøret er en ulykke

- Lavkarbo er bare for joggere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb