- Man blir flinkere til å svette og regulere kroppstemperaturen når man er godt trent, sier Christine Thune, faglærer i idrett og leder for treningsavdelingen på Hjelp24 NIMI Ekeberg.

Hun får ofte spørsmål fra folk om hvorfor noen svetter som griser under en økt, mens andre knapt er varme i trøya.

- Godt trente regulerer kroppstemperaturen mer effektivt, og svetter mer enn utrente, sier hun.

Andre faktorer som intensitet, temperatur og luftfuktighet spiller selvfølgelig også en stor rolle.

- De siste dagene har vi for eksempel opplevd høy luftfuktighet i Oslo-området. Dette gjør at svetten ikke fordamper eller tas opp i lufta i samme grad som når det er tørrere luft, men blir værende på kroppen eller i tøyet.

To-tre liter i timen
Hudens gjennomblødning økes kraftig – særlig under trening i høye temperaturer og ved høy luftfuktighet, og svettegraden flerdobles. En veltrent person kan under slike forhold skille ut to-tre liter svette per time.

 

- Trening forbedrer svettefunksjonen og dermed varmereguleringsevnen. Dette skyldes blant endringer i svettekjertlenes celler. Vi avgir varme til omgivelsene, primært via svettingen gjennom huden. Vind, kjølig luft og lette klær gjør det lettere å kvitte seg med varme, enn ved høy temperatur og luftfuktighet, samt for mye klær.

Forbedret svettefunksjon gir dermed økt varmetoleranse - både i hvile og arbeid.

- Altså vil en veltrent person tåle varmen bedre enn en utrent, påpeker Thune.

"Steady-state"
En kort, enkel oppvarming før alminnelige mosjonsøkter bør vare i minst 8-12 minutter med gradvis økende intensitet for å øke kroppstemperaturen, og for å få i gang både hodet og kroppen. Oppvarming før konkurranse eller mer krevende trening, varer lenger og er mer spesifikk.

- Etter 8-12 minutter kommer vi i ”Steady-state”, der det er balanse mellom arbeidskrav og kroppens respons, og der alle fysiologiske prosesser går fortere. Sjekk neste gang du trener: Etter cirka 10 minutter begynner de fleste vanligvis å svette og kjenne at kroppstemperaturen har økt. Oppvarmingen virker også mentalt, man blir mer motivert og varmer på sett og vis også opp lysten til å trene, sier Thune.

Svett av trapper?
At godt trente svetter mer og har bedre varmeregulering betyr imidlertid ikke at alle som svetter fort er i god form. Ofte er det tvert i mot.

Hovedårsaken til at folk begynner å svette ved å gjøre helt alminnelige ting i hverdagen, er nok oftest at de er i dårlig form, mener treningseksperten.

- Det kan være medisinske årsaker til at man svetter fort, og det er også psykologiske faktorer som spiller inn. Men i bunn og grunn er det vanligvis mer mosjon som skal til hvis man blir svett og sliten ved for eksempel å gå i trapper.

Overtrening
Det stilles også ofte spørsmål om at en forandring i svetteutsondringen, for eksempel at man begynner å svette mye under en aktivitet en vanligvis ikke blir svett av, er tegn på overtrening eller sykdom.

- Vanligste tegnet på overtrening eller sykdom/infeksjon er at pulsen øker. Mange idrettsutøvere sjekker hvilepulsen hyppig for å ta signalene på at kroppen er sliten, sier Christine Thune.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Finn den rette treningspulsen

Vant over døden



Kom i form med DN Aktivklubb

Les flere treningssaker på DN Aktiv